Pátek, 26. dubna 2024

Zemní plyn chceme prosadit do dopravy

Zemní plyn chceme prosadit do dopravy

Pohon na stlačený zemní plyn je oproti benzinu či naftě finančně zajímavá alternativa. "Pokud se na něj bude vztahovat nulová spotřební daň, mohou náklady na pohonné hmoty klesnout na polovinu," tvrdí Josef Kastl.

V poslední době se Česká plynárenská unie velmi angažuje v podpoře zemního plynu v dopravě. Jaká je momentální situace?
V současné době se snažíme o vytvoření základních podmínek umožňujících nastartování podstatně intenzivnějšího rozvoje užití stlačeného zemního plynu (CNG) v oblasti dopravy. Důvodem je skutečnost, že splňuje požadavky kladené na hledané alternativy ke klasickým kapalným palivům.
Plynárenské společnosti jsou připraveny investovat zhruba miliardu korun do výstavby stovky plnicích stanic na stlačený zemní plyn. Podobně jsou připraveni investovat do této oblasti i výrobci vozidel a navazujících technologií. Čekalo se na rozhodnutí státní správy, zda vytvoří nezbytné podmínky, které rozvoj užití plynu v dopravě umožní.

Nezbytnými podmínkami míníte nulovou spotřební daň?
Zemní plyn pro pohon vozidel je nejméně o třetinu levnější než benzin. Pokud se na CNG bude vztahovat nulová spotřební daň, může být cena téměř poloviční. Vzhledem k tomu, že již mnoho výrobců zahájilo sériovou výrobu vozidel na zemní plyn, měla by současná o pět až deset procent vyšší pořizovací cena rovněž klesnout, a to by opět přispělo k dalšímu zkrácení návratnosti.

Zemním plynem se ale zatím především topí. A lidé si stěžují na cenu.
Cena plynu pro topení je relativní. Srovnáte-li například cenu benzinu u nás v 80. letech s průměrnou mzdou tenkrát a dnes, je dnes benzin dokonce levnější, a podobně je tomu i u zemního plynu. Barel ropy stál v 80. letech 37 dolarů, což je více než 50 procent dnešní ceny, ale nominální mzdy u nás stouply určitě téměř desetkrát! Srovnáme-li ceny komfortních energií, je zemní plyn levnější.

Může zemní plyn do budoucna ještě cenově zvýhodnit?
Plyn je jednoznačně velmi čisté, komfortní a ekologické palivo. Využívá ho u nás více než 2,6 milionu zákazníků. Dodávky nejsou závislé na počasí a plyn je k dispozici 24 hodin denně 365 dní v roce. Dnes navíc sílí tlak na omezování produkce škodlivin, podle jejich míry se budou zvyšovat ekologické daně na paliva nebo poplatky za znečišťování.

To hovoříte o ekologické daňové reformě?
Ano, o ekologické reformě nebo jiné vhodné formě zohlednění produkce škodlivin. Tady napjatě očekáváme, zda diskutovaná opatření přispějí k posílení role zemního plynu v palivoenergetickém mixu České republiky. Zemní plyn jako dostupné fosilní palivo nejméně při spalování znečišťuje životní prostředí a měl by mít proto nulové nebo nejnižší zatížení.

Před dvěma týdny na summitu o energetice v Lahti odmítl ruský prezident Putin nynější návrh energetické charty. Může to Evropu nějak ohrozit?
Pro Evropu jsou důležité dodávky surovin z Ruska, podobně jako pro Rusko jsou důležití evropští odběratelé. Příjmy z exportu plynu a ropy do zemí Unie tvoří většinu devizových příjmů ruské státní pokladny. Tyto skutečnosti odrážejí některá z dalších prohlášení prezidenta Putina, z nichž vyplývá ochota a přesvědčení o možném dosažení dohody o "strategickém partnerství" Ruska a Unie. Je zřejmé, že energetika zde bude hrát klíčovou roli.

Nehrozí tedy Evropě nějaké výpadky v dodávkách?
Každý ví, že k žádnému výpadku v zásobování nedošlo nikdy ani v době, kdy paralelně probíhaly v Evropě výrazné revoluční politické změny. Od roku 1972 byly z Ruska bezpečně dodány již stovky miliard kubíků zemního plynu do celé Evropy. Domnívám se, že tomu nebude jinak ani v budoucnu. Navíc Česko má v Evropě vytvořeny jedny z nejlepších podmínek pro stabilizaci dodávek. Na rozdíl od elektroenergetických sítí, kde je třeba udržovat v rovnováze vyrovnanost dodávek a odběrů, plynová potrubí mají schopnost akumulace, která vyrovnává krátkodobé změny.

Zdroj: Profit

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů