Pátek, 29. března 2024

Duha si vyšlápla na pytláky

Duha si vyšlápla na pytláky
Šumava - Zhruba sedmdesát dobrovolníků obsadilo šumavské lesy, kde chtějí odstrašit případné pytláky. Ti kromě běžné zvěře střílí i ohroženého rysa. "Vloni nás bylo kolem padesáti, letos se náš vyškolený tým rozrostl o další lidi. Části Šumavy budeme hlídat až do jara, kdy jsou vzácné šelmy ohroženy ilegálním lovem nejvíc," vysvětlil Jaromír Bláha z hnutí Duha, které celou akci uspořádalo.
Někteří dobrovolníci budou na Šumavě hlídkovat i ve všední dny. Z případného střetu s pytláky prý strach nemají. "Samozřejmě někteří střelci pálí po všem, co se hne, ale řadu z nich odradí od střelby přítomnost lidí. V minulých ročnících této akce k žádnému konfliktu naštěstí nedošlo," dodal Bláha. Mluvčí Národního parku Šumava Radovan Holub podotkl, že problém pytláctví není nijak na ústupu, což potvrdilo i několik myslivců. "Pytláci řádí i v jiných honitbách mimo Šumavu. Z mnoha případů vím, že etika lovu je pro ně velká neznámá," řekl myslivec Petr Paleček z Milenců u Nýrska.
Drtivá většina pytláků používá zbraně, které nejsou určeny k lovu zvěře, navíc spousta z nich střílí přímo z jedoucích aut. "Pokud jsou dobrovolníci patřičně vyškoleni, tak s touhle akcí souhlasím. Pytláctví je sice trestný čin, ale některým to vůbec nevadí. Setkávám se s tím dost často," řekl další z myslivců, Jaromír Loučka.
Kvůli migraci šelem a dalším důležitým údajům označila správa národního parku čtrnáct rysů vysílačkou. Členové hnutí Duha se domnívají, že osm z nich už bylo zastřeleno. "Za posledních dvacet let se počet ilegálních odstřelů odhaduje na pět set," konstatoval Bláha.
Zdroj:Klatovský deník
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů