Středa, 24. dubna 2024

Ekologičtí aktivisté zabarikádovali ministerstvo

Ekologičtí aktivisté zabarikádovali ministerstvo

Zatlučený hlavní vchod budovy a na dřevěné konstrukci nápis "Zrušeno pro nečinnost" a "Nechrání klima, ale znečišťovatele". Takové překvapení ráno úředníkům a návštěvníkům ministerstva životního prostředí připravilo ekologické hnutí Greenpeace, které tak reagovalo na rozhodnutí ministerstva, které minulý týden předložilo návrh Národního alokačního plánu (NAP) emisí oxidu uhličitého (CO2) pro léta 2008 - 2012.


Ekologové upozorňují, že návrh předpokládá zvýšení českých emisí CO2 oproti roku 2005 o čtvrtinu. Evropská unie se přitom snaží prosazovat jejich snižování. Podle Greenpeace tak ministerstvo rezignovalo na ochranu klimatu.


"Toto ministerstvo se zjevně rozhodlo přestat chránit klima a začít chránit znečišťovatele. A my si myslíme, že dvě ministerstva průmyslu, z nichž jedno předstírá, že je ministerstvem životního prostředí, nepotřebujeme," uvedl vedoucí energetické a klimatické kampaně Greenpeace Jan Rovenský.


Vedoucího kampaně Greenpeace pro energetiku Jana Rovenského přijal ministr Petr Kalaš. "Ministr mu řekl, že je otevřen dialogu a návrh může být změněn v průběhu měsíční debaty, pokud se v ní objeví relevantní argumenty. Sám ale do diskuse nechce vstupovat, aby nebyla zpolitizovaná," řekla mluvčí ministerstva Karolín Šůlová. Vedení ministerstva se s aktivisty dohodlo na ukončení protestu. Mezi tím ale nespokojený návštěvník ministerstva, který nemohl kvůli zablokovaným dveřím vyjít z budovy hlavním vchodem, zavolal policii. Čtyři aktivisty, kteří se připoutali k zábranám před vchodem do ministerstva, policie podle Rovenského předvedla k výslechu. Před polednem akci Greenpeace ukončila.


Podle informací Greenpeace se Česká republika pomalu dostává na na pozici vedoucího znečišťovatele v Evropě. Češi již dnes produkují jedny z nejvyšších emisí CO2 na počet obyvatel. Pokud by navržený NAP prošel, měli by druhé nejvyšší povolené emise v EU, tedy 10 tun na obyvatele Například Německo požádalo o 5,8 tuny na obyvatele, Británie o 4 tuny.
Do konce listopadu běží termín, v němž se k návrhu MŽP může vyjádřit veřejnost. Poté jej posoudí vláda a poslední verdikt vynese Evropská komise. Komisař pro životní prostředí Stavros Dinas však již dříve naznačil, že pokud členské státy vpustí na trh více povolenek, než je třeba k pokrytí skutečných emisí, systém ztratí smysl. Podle Greenpeace je tedy pravděpodobné, že pokud ČR o navýšení emisí skutečně požádá, návrh bude vrácen k přepracování.

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů