Čtvrtek, 25. dubna 2024

Peníze Martina Denemarka

Peníze Martina Denemarka
AUTOR: Martin Denemark
Komu v čase předvánočním přispějete? Kuřeti, Fondu ohrožených dětí, SOS vesničkám nebo někomu úplně jinému? Budete adoptovat na dálku dítě v Africe nebo si vyberete jiného člověka v tísni?
Občas jsem si nebyl jist, zda přispívám na tu či onu charitu z lásky k bližnímu, ze soucitu nebo jen proto, že jsem se zrovna styděl odmítnout prosbu. A tak jsem si nakonec našel přijatelné řešení: před čistou charitou dávám přednost investici, přesněji řečeno nákupům ve Fair Trade obchodech.
Férový obchod je založen na bezpochyby správné myšlence, že chudým v rozvojových zemích nepomůžete z bídy tím, že jim občas pošlete peníze na jídlo. Tak jim zajistíte pouze další chvíli bídného přežívání. Pomoci jim však můžete tím, že si od nich koupíte jejich zboží. Tím přispějete k tomu, aby se stali soběstačnými, aby si na jídlo a další potřeby vydělali.
Nakupovat však můžete za různé ceny. U fair trade jsou zhruba o desetinu vyšší než průměrné. Ani to ale není obyčejná charita - je to investice. Pravidla fair trade totiž stanoví, že tyto peníze jsou určeny na rozvoj výroby, na vzdělávání a u rolníků na podporu ekologických metod pěstování.
Proto čaj, kávu, čokolády s vysokým obsahem kakaa či třeba ručně vyráběná mýdla kupuji právě v těchto prodejnách. Považuji to za svou nejlepší investici roku. Lepší než novou pojistku nebo zvýšení platby na spoření se státní podporou.
Autor je manažerem redakce Hospodářských novin
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů