Čtvrtek, 25. dubna 2024

Ekologické zemědělství se pomalu prosazuje, problémem je ale zpracování produktů

Ekologické zemědělství se pomalu prosazuje, problémem je ale zpracování produktů

Ekologické zemědělství je v tuzemsku po loňském poklesu opět na vzestupu. Výměra ekologicky obhospodařované zemědělské půdy se podle říjnových údajů ministerstva zemědělství rozrostla na 275 tisíc hektarů, což je proti konci loňského roku nárůst o osm procent. Počet ekofarem se zvedl na 912 proti loňským 829. Ekologické zemědělství zaujímá nyní zhruba 6,5 procenta zemědělské půdy, což je v rámci EU nadprůměrný podíl.

Ekologické zemědělství je proti konvenčnímu zvýhodněno vyššími sazbami v jednotlivých podpůrných programech. Pro rok 2006 se počítá s celkovou podporou kolem 300 milionů korun. Pro další roky jsou dotace na ekofarmaření zahrnuty v Programu rozvoje venkova a ročně by měly průměrně činit zhruba půl miliardy korun.

Zájem o biopotraviny v České republice roste. Tento trh by měl v příštích pěti letech podle odhadů stoupat o 25 až 30 procent ročně. V roce 201 1 by tak Češi za biopotraviny mohli utratit zhruba 1,3 miliardy korun. Loni to bylo 350 milionů korun, meziročně stoupá jejich konzumace o třicet procent. Zatím biopotraviny představují méně než jedno procento z celkové spotřeby potravin. Rostoucí poptávku ze značné části uspokojovaly zvýšené dovozy. Na konci roku 2005 bylo na trhu dva tisíce biopotravin, z toho 1200 zahraničních.

V tuzemském ekozemědělství převládají louky a pastviny zaujímající 226 tisíc hektarů. Výměra orné půdy se proti loňsku rozrostla na 23 162 hektarů. Zbytek představují trvalé kultury, jako sady, a ostatní plochy. Nabídku z domácí produkce také omezuje nedostatek zpracovatelských kapacit.

Biopotraviny jsou proti konvenčním potravinám v Česku dražší o čtyřicet až 350 procent, což je podle odborníků způsobeno náročnějším způsobem produkce a zpracování s velkým podílem ruční práce. Roli hrají i vyšší náklady na balení a distribuci malých šarží. Kontrolou ekologického farmaření jsou nyní ministerstvem zemědělství pověřeny tři organizace. Jsou to KEZ, ABCER Ta Biokont CZ. Od počátku letošního roku se zjednodušily i některé národní předpisy. Například zákon o ekologickém hospodaření byl zredukován o polovinu a současná prováděcí vyhláška má proti původním 15 stranám a 17 přílohám pouze dvě strany textu a dvě přílohy.


Zdroj: Haló noviny
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů