Pátek, 19. dubna 2024

Briti tvrdia, že sa správajú ekologicky, realita je iná

Briti tvrdia, že sa správajú ekologicky, realita je iná
Londýn (TASR) - Briti v novom prieskume verejnej mienky tvrdia, že sa správajú ekologicky a recyklujú odpad, šetria energiu v domácnostiach a snažia sa menej cestovať autom. Ich vyjadrenia však nie sú celkom v súlade s realitou.

Rozpor medzi tým, čo ľudia podľa vlastných slov robia pre ochranu životného prostredia, a skutočnými zmenami v ich konaní je veľký, ukazujú dnešné výsledky prieskumu pre noviny The Times.

Napríklad 76 percent respondentov vyhlásilo, že recyklujú "všetko v domácnosti, čo môžu". V skutočnosti sa však v Británii recykluje len 22,5 percenta domáceho odpadu - iba tretina toho, čo sa podarilo dosiahnuť v Holandsku.

Podobne 65 percent Britov tvrdí, že nakupuje výlučne úsporné žiarovky, ktoré však tvoria menej než 20 percent predaných žiaroviek v krajine. Až 80 percent opýtaných uviedlo, že nenecháva televízory v pohotovostnom režime. Tým ale domácnosti premárnia až osem percent všetkej elektrickej energie, ktorú spotrebujú.

Tri štvrtiny respondentov tvrdia, že sa snažia vyhýbať nepotrebnému cestovaniu autom, až 63 percent všetkých ciest v Británii však obyvatelia krajiny podnikajú autom.

Prieskum, ktorý uskutočnil inštitút Populus na vzorke 1510 dospelých minulý víkend, tiež ukázal, že ekologické povedomie je vyššie u žien ako mužov a vyššie u stúpencov liberálnych demokratov než konzervatívcov.

Napriek všetkému zástupca environmentálnej skupiny Priatelia Zeme Mike Childs označil výsledky prieskumu za povzbudivé. "Ukazujú, že existuje ochota verejnosti na zmenu," povedal pre The Times.
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů