Čtvrtek, 25. dubna 2024

V K. Varech se cyklisté vyhnou silnici díky nové trase lesem

V K. Varech se cyklisté vyhnou silnici díky nové trase lesem

Karlovy Vary - V Karlových Varech se mohou cyklisté vyhnout rušné silnici směřující z města na Plzeň po nové trase vedoucí lázeňskými lesy. Přestože je otevřený úsek dlouhý sotva jeden kilometr, jeho význam je několikanásobně větší. Centrum lázeňského města propojuje s populární cyklostezkou vedoucí přes Doubí na Svatošské skály a do Lokte, Starého Sedla a Sokolova. ČTK o tom dnes informoval ředitel Lázeňských lesů Karlovy Vary Evžen Krejčí.

Původní bahnitá a těžko schůdná pěšina se změnila po stavebních úpravách v kvalitní komunikaci s asfaltovým povrchem. Náklady na její stavbu dosáhly zhruba 2,1 milionu korun. Akci hradilo město ze svého rozpočtu a více než 960 000 korunami přispěl Karlovarský kraj. "Přestože se jedná o relativně malý úsek, je nutné si uvědomit, že cyklisté jedoucí do nebo z Doubí dosud využívali rušnou silnici. Projíždějí po ní stovky aut a pro cyklisty není bezpečná," uvedl Krejčí.

Nová cyklostezka je součástí mezinárodní cyklotrasy číslo 204 protínající Karlovarský kraj až na jeho hranice s krajem Ústeckým. Vybudování stezky komplikoval složitý a značně zamokřený terén. Celou trasu bylo proto nutné nejdříve zpevnit a odvodnit. Stavbu, která začala koncem léta, se podařilo dokončit ve velmi krátkém čase ještě před příchodem prvních mrazů. "Úsek, který je součástí mezinárodní cyklotrasy Euregia Egrensis, bude ve správě Lázeňských lesů. Kromě cyklistů ho mohou samozřejmě využívat také pěší," dodal Krejčí.

Síť cyklostezek v Karlových Varech, především pak v lázeňských lesích, má nyní přes tři desítky kilometrů. V celém kraji mohou lidé jezdit po 2000 kilometrech cyklostezek. Kromě kraje se na dalším rozšiřování sítě podílejí i města, obce a další instituce.

K prioritním akcím při rozvoji cykloturistiky a cyklistické dopravy v kraji patří budování stezky vedoucí podél řeky Ohře. Po dokončení bude směřovat z Německa napříč Karlovarským krajem až do Ústeckého kraje. Zatím je hotová více než pětina z celkových 105 kilometrů.

Vladimír Meluzín
Deník veřejné správy

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů