Pátek, 29. března 2024

Ruská prokuratura vyšetřuje šéfy TNK-BP

Ruská prokuratura vyšetřuje šéfy TNK-BP
Ruská prokuratura včera zahájila vyšetřování ředitele společnosti Rospan, dceřiné firmy TNK-BP. Podle prokuratury nesplnil Rospan podmínky licence na těžbu plynu v urengojské oblasti a jeho celková těžba je na nižší úrovni, než se zavázal. Firma prý také porušila ruské zákony o ochraně životního prostředí. Podle agentury Bloomberg začala prokuratura vyšetřovat také šéfa východosibiřského naleziště plynu Kovykta patřícího rovněž firmě TNK-BP. Jejich jména ale prokuratura odmítla uvést.
Obě ložiska plynu leží nedaleko zařízení polostátního podniku Gazprom. Podle analytiků citovaných agenturou Bloomberg má zřejmě Gazprom o zařízení TNK-BP zájem a současné vyšetřování mu může pomoci snížit cenu. Gazprom by prostřednictvím své dceřiné společnosti rád získal v TNK-BP nadpoloviční podíl. Na konci září za něj nabízel zhruba 25 miliard dolarů.
Jde o součást širšího plánu Kremlu na to, jak dostat pod kontrolu těžbu ropy a plynu v zemi, tvrdí analytici. V poslední době totiž nejde o ojedinělý případ.
V září tohoto roku nařídil ruský ministr přírodních zdrojů vyšetřování podmínek na nalezišti Sachalin-2, které patří firmě Shell. Moskva tvrdí, že Shell porušuje pravidla ochrany přírody a že jeho licence může být zrušena. Gazprom vede se Shellem rozhovory o vzájemné výměně aktiv a má zájem o získání Sachalinu 2.
Problémy má i sousední projekt Sachalin-1, který patří konsorciu vedenému společností Exxon Mobil. Podle Moskvy je třeba ještě před tím, než se začne naplno těžit, provést státní kontroly ropných terminálů. Zahájení těžby tak Exxon musel odložit o několik měsíců. Exxon chtěl také získat povolení na těžbu v přilehlém nalezišti Lebedinskij. Licenci ale dostala polostátní společnost Rosněfť.
Zdroj:Podniky a trhy
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů