Středa, 24. dubna 2024

Žít singl je moderní, ale přibývá moc odpadků

Žít singl je moderní, ale přibývá moc odpadků

Počet lidí žijících tzv. singl, se v poslední době zvýšil v ČR už na 1.3 milionů, říkají novinky.cz

A nemyslete, že tenhle průzkum započítává seniory, kteří už jaksi sami zůstali, naopak vyplývá to z údajů Českého statistického úřadu i ministerstva práce a sociálních věcí. Na rychlém růstu počtu jednočlenných rodin se stále více podílejí mladí lidé, kteří by rodinu založit mohli, ale jaksi programově nechtějí.

Demografové nás ale uklidňují. Obdobný trend je běžný v celé Evropě. Například v zemích původní "evropské patnáctky", tedy patnácti zakládajících členů EU, je v současnosti přes 56 miliónů jednočlenných rodin. No nevím, zda je to uklidňující, ale budiž:o)

Rostoucí počet jednočlenných rodin začíná výrazně měnit nejen životní styl společnosti, ale i ekonomiku země.

V minulosti byla totiž typickým obyvatelem jednočlenné domácnosti osoba ovdovělá, s nízkými příjmy, která si velice pečlivě hlídala výdaje. Dnes jednočlenné domácnosti představují velmi často mladí lidé či lidé středního věku s dobrými příjmy. Dopad "samotářů" na ekonomiku začíná být výrazný. Přitom se nejedná jen o to, že jednočlenné domácnosti za sebou zanechávají v přepočtu na jednu osobu více odpadků než domácnosti vícečlenné. Člověk, který žije v domácnosti sám, vyprodukuje podle údajů vědců z londýnské University College 1600 kilogramů odpadků ročně, osoba žijící ve vícečlenné rodině jen 1000 kilogramů.

Lidé, kteří bydlí sami, spotřebují o 42 procent více obalů než vícečlenné domácnosti, neboť daleko častěji používají hotové výrobky. Nejvíce hotových výrobků pak spotřebují muži ve věku 35 až 45 let, kteří žijí sami, bez partnerky či partnera.

Žít singl je moderní, ale nezdravé nejen proto, že takový způsop života se pojí převážně s nezdravým způsobem stravování, ale i sexuální život osaměle žijících osob je prý chudší než u osob žijící v klasických manželstvích, či lépe u stabilních párů ( hehe no asi jak kde:-)))

Průzkum Rosy nehovoří o tom, zda za tak obrovský přírůstek "singlů" můžou spíš chlapi ( prý hodně závislí na matkách) nebo, zda je to jev "za který si mohou muži i ženy", protože preferují trávení času v dobrém zaměstnání s vysokými příjmy před utrácením příjmů nižších s rodinou v hypermarketech.

http://avocode.bloguje.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů