Čtvrtek, 25. dubna 2024

Podpora sběru elektroodpadu od občanů

Podpora sběru elektroodpadu od občanů

Ve svém areálu, na nově zřízeném sběrném místě kolektivního systému Asekol, odebírají Kovohutě Příbram vysloužilá elektrozařízení od občanů nepřetržitě 24 hodin denně a 7 dní v týdnu.

V Příbrami funguje od listopadu 2005 technologická linka na zpracování odpadů elektrických a elektronických zařízení (OEEZ). Podnikatelský záměr je zpracován na to, že v roce 2008 bude v Česku ročně vznikat 40 tisíc tun elektroodpadu, tj. 4 kilogramy na hlavu. Na několik otázek nám v souvislosti s tím odpověděl Ing. Petr Janda, ředitel divize Elektroodpad.

Před časem prošla médii zpráva, že vaše linka na odpadní elektrospotřebiče nemá dostatek suroviny na zpracování. Podařilo se situaci zlepšit?

Prostřednictvím technologické linky nelze přímo zpracovat veškerá OEEZ, u některých stačí třeba jen odstřihnout vnější kabel, u jiných je nutná poměrně precizní ruční demontáž (TV, monitory), a právě těchto druhů OEEZ je zatím nejvíce. Obecně se dá totiž říci, že lidé na sběrná místa odevzdají to, co se nevejde do popelnice.

Zdrojem do linky pro nás tudíž nejsou jen zpětně odebraná elektrozařízení, ale spolupracujeme s ostatními demontážními firmami, které jsou stejně jako my smluvními partnery kolektivních systémů. Od těchto firem vykupujeme ručně vytříděné součásti (například šasi z TV či jiné spotřební elektroniky), které jsou prostřednictvím technologické linky snadno a efektivně zpracovatelné. Situace s množstvím elektroodpadu pro naši linku se zlepšuje prostřednictvím vlastního sběru a sběru přes kolektivní systémy.

Jak využívají občané sběrného místa přímo v Kovohutích?

Informace o nově zřízeném sběrném místě kolektivního systému Asekol je poměrně nová. Lidé této možnosti začínají využívat. Jsme přesvědčeni, že díky použitým autobateriím, za něž dostanou při odevzdání v našem areálu dokonce zaplaceno - nyní 50 Kč/ks, využijí i možnosti odevzdání svých vysloužilých elektrozařízení zdarma.

Je to ale určitě také o tom, že vracet velké věci se lidé již naučili, ale ty drobné (pro nás nejzájmovější) zatím končí jinde, než by měly.

Uvádíte, že máte zájem zejména o menší elektrospotřebiče. Ty nejde efektivně rozmontovávat ručně - na jakých principech pracuje vaše recyklační linka a co jsou její hlavní výstupy?

Linka pracuje na principu několikastupňového drcení a následných separací železných a neželezných kovů.

Hlavním výstupem ze zpracování OEEZ, které začíná ruční demontáží, jsou například kabely, sklo, baterie, plasty a ze samotné linky získáváme železo, hliník, měď a dále směsné frakce obsahující drahé kovy (zlato, stříbro, palladium).

Kovohutě Příbram využívají synergie mezi 3 recyklačními divizemi - Recyklace (olověné odpady), Drahé kovy a Elektroodpad.

- jhm -

OD1106s25.jpg

Zdroj:Moderní obec
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů