Pátek, 29. března 2024

Více povolenek vede k větším emisím

Více povolenek vede k větším emisím
Miroslav Beneš v Hospodářských novinách (8. 11.) vysvětluje, proč ministři plánují rozdat podnikům o čtvrtinu více povolenek na exhalace oxidu uhličitého, než loni vypustily. Poradce ministra průmyslu argumentuje, že "Česká republika nechce vyšší emise CO2, ale více emisních povolenek, což je podstatný rozdíl".
Samozřejmě, avšak pouze v domácích statistikách. Nikoli v příspěvku české vlády ke globálnímu znečištění. Každá tuna oxidu uhličitého, kterou zdejší elektrárny, hutě, chemičky a další podniky dostanou, ale nevypustí, se prostě jen přeleje do jiných zemí. Na množství exhalací, jež Evropa chrlí do vzduchu, se nic nezmění.
Druhý argument je naprosto správný: "Pokud bude cena povolenek na trhu vysoká, emise klesnou, protože zafunguje motivační prvek evropského emisního systému. Pokud bude nízká, emise mohou vzrůst i v případě, že povolenek přidělíme málo. Motivace šetřit se rozplyne." Přesně tak, lépe by to vysvětlit nešlo. Test pro zvídavého čtenáře: Pokud vlády rozdají velmi mnoho povolenek, k čemuž se ta česká právě chystá, bude cena vysoká, nebo nízká? Lekce ekonomie, kapitola první.
Miroslav Beneš navrhuje alternativní řešení: rozdáme podnikům hodně povolenek, které nepoužijí, prodají a zisk investují do čistých technologií. Taková strategie má několik minusů. Účelem obchodování s emisemi je vytvořit tržní nástroj, který motivuje ke snižování exhalací - nikoli aby některé vlády zajišťovaly zelené dotace pro své znečišťovatele. Cíl může být podobný, ale metoda dost odlišná.
Černé pasažérství není pouze nefér. Může mít také praktické důsledky. Česko sice není dost velké, aby samo dlouhodobě rozhodovalo o cenách povolenek na evropském trhu. Ale pokud bude podobně postupovat každý, nabídka výrazně převýší poptávku a přesycený systém zkolabuje. Z ekologických investic nic nebude, protože uhlíkové exhalace půjde koupit skoro zadarmo. A proč by právě jen česká ekonomika měla mít výjimku a postupovat proti smyslu celého programu? Navíc by podniky musely dobrovolně souhlasit, že miliardové zisky z odprodeje povolenek investují do omezování exhalací. Zatím něco takového slibuje pouze ČEZ.
Ministři plánují znečišťovatelům odklepnout 102 miliónů tun exhalací oxidu uhličitého ročně: v přepočtu na jednoho obyvatele druhé největší množství v EU. Pouhý rozdíl oproti emisím za rok 2005 je větší než kompletní znečištění celého Slovinska nebo Estonska. Přitom Česká republika už tak patří k evropským rekordmanům v exhalacích, které by měla snižovat. Nikoli zvyšovat.
Autor působí v Hnutí Duha jako vedoucí programu Energie
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů