Čtvrtek, 28. března 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

V Plzeňském kraji letos obyvatelé vytřídí 34 kilogramů odpadu (na osobu a rok), což je téměř o 7,5 kilogramu více, než činí celorepublikový průměr. Za první pololetí předstihlo všech sedm okresů plzeňského regionu dosud trvale vedoucí Prahu. V loňském roce vytřídili necelých 32 kilogramů na osobu a rok, v roce 2004 byl průměr výtěžnosti v regionu 27 a v celé republice 21 kilogramů (jednotlivé komodity - viz graf).
V roce 2005 měl také největší výtěžnost v kraji papír - 14,8 kg na hlavu, o 3,4 kilogramu více než v celé ČR. Barevného skla vytřídili lidé v kraji 9,3 kg, v celé ČR to bylo 6,5 kilogramu. Na třetím místě skončily v regionu plasty se 7,5 kilogramu, v republice to bylo nad 5,1 kg/obyvatele.
V loňském roce vzrostl v celém kraji meziročně počet kontejnerů na třídění odpad o 1200, za letošní pololetí se zvýšil o necelých 900.

Drahonice - Nákladné vytápění třicet let starými "akumulačkami" v budově mateřské školy v obci na Strakonicku nahradí topení biomasou. Tou jsou takzvané pelety - slisované "brikety" z obilního odpadu. "Tento způsob vytápění nám podle propočtů přinese téměř čtyřicetiprocentní úsporu oproti dosavadním nákladům. Výrobu tepla z biomasy také podporuje dotačně ministerstvo životního prostředí," uvedl starosta Václav Toman. Včera namontovala firma hořáky a dva kotle uvede v brzké době do zkušebního provozu.

HLUBOKÁ NAD VLTAVOU - Každoroční scénář se opakuje. Aby lidé ušetřili stokorunu za vánoční stromeček, vypraví se do lesa a potajmu uříznou smrček, jedličku či borovičku. Lesáci proto speciálně ošetřují mladé stromky.
Ostříháváme boční větve, abychom je vzhledově znehodnotili, nebo je stříkáme speciální směsí repelentů a ovčího tuku," prozradil lesní správce z obory v Hluboké nad Vltavou Jan Zasadil. "Když takový stromek přinesete domů, pořádně zasmrdí," dodal.
Největší škody napáchají organizované nájezdy zlodějů, kteří stromky nešetrně uříznou a další polámou. "Někdy se i ošetřené stromky dají koupit před obchodními domy. Kupující by proto vždy měl požadovat doklad o koupi, pro případ, že mu postříkaný stromek provoní celý byt či dům," poradil další lesník Bohumil Blažek.
Ceny stromků letos mají začínat na 100 korunách, některé ale mohou přijít i na dva tisíce.

Ve dnech 21.–24. listopadu proběhne na výstavišti v Poznani Mezinárodní ekologický veletrh POLEKO 2006, největší eko veletrh východní Evropy, určující interaktivní nástroj v marketingové komunikaci. Veletrh poskytuje příležitost k navázání kontaktů, ale hlavně mají návštěvníci i vystavovatelé možnost dozvědět se o novinkách v oblastech přispívajících k ochraně životního prostředí. Brány budou pro návštěvníky otevřeny denně od 9 do 17 hodin.
Mezi hlavní sektory tohoto ročníku bude patřit voda a odpady, energie, vzduch, hluk a vibrace, odpady – udržování čistoty a pořádku a ekologické vzdělávání. Ve speciálních expozicích můžete navštívit „čistou energii“, recyklaci, investiční poradenství, komunální techniku a mnoho jiných zajímavých expozic. Loňského POLEKA se zúčastnilo 1 024 vystavovatelů a firem reprezentujících 23 zemí.
http://poleko.mtp.pl

Do konce roku lze požádat o příspěvek z prostředků Zelené energie
Deset haléřů z každé kilowatthodiny, které platí zákazníci Skupiny ČEZ za Zelenou energii navíc k běžné sazbě za elektřinu, přinese brzy konkrétní užitek v podobě podpory projektů pro výzkum, popularizaci a větší využívání obnovitelných zdrojů energie. Žádost o příspěvek z prostředků Zelené energie mohou do konce tohoto roku podat subjekty, které v těchto oblastech realizují nekomerční projekty.
"Zelené desetníky" poplynou do tří oblastí. Patří mezi ně praktický výzkum, vzdělávání a osvěta o obnovitelných zdrojích energie a výstavba nových zařízení využívajících obnovitelné zdroje. O příspěvek mohou žádat vědecko-výzkumná pracoviště, školy, občanská sdružení, nadace, ústavy sociální péče, domovy důchodců i subjekty veřejné správy. Poskytovaná podpora dosáhne částky až milion korun na jeden projekt. O přidělení a výši grantů rozhodne na začátku příštího roku Rada Zelené energie, ve které jsou odborníci z řad vědců, ekologů a energetiků.
Zelená energie je elektřina vyrobená z obnovitelných zdrojů - vody, slunce, větru a biomasy. Skupina ČEZ ji nabízí zákazníkům, kteří chtějí zdůraznit svůj zodpovědný postoj k životnímu prostředí. Příplatek za odběr Zelené energie je jen symbolický, činí deset haléřů za každou odebranou kilowatthodinu. Za letošní rok se tímto způsobem shromáždí prostředky ve výši až čtyř milionů korun.
Formulář žádosti o příspěvek z prostředků Zelené energie a podrobné informace jsou k dispozici na stránkách www.zelenaenergie.cz

Definitivní kolaudaci Jaderné elektrárny Temelín potvrdil v oficiálním dopise rakouské vládě ministr zahraničí Alexandr Vondra. Zároveň slíbil, že česko-rakouské straně doručí kolaudační podkladové materiály, o něž Vídeň projevila zájem.
Rakouský ministr životního prostředí Josef Pröll oznámil, že Rakousko kolaudační podklady prostuduje a pak zváží, bude-li proti formálnímu uvedení elektrárny do trvalého provozu protestovat na mezinárodní úrovni.
"Uděláme vše nezbytné, abychom prosadili bezpečnost Temelína. I poté, co dostaneme kolaudační podklady elektrárny, si proto vyhrazujeme případné právní prostředky na mezinárodní úrovni," řekl Pröll. Vídeň se o kolaudaci dozvěděla ústně na dvoustranném zasedání českých a rakouských odborníků 7. listopadu. V Rakousku vyvolala informace rozruch a v první reakci protesty. Organizace odpůrců atomu a hornorakouské zemské orgány kolaudaci označily za porušení česko-rakouských dohod z Melku.

Společnost Mittal Steel Ostrava plánuje, že do roku 2010 vynaloží na ochranu životního prostředí nejméně 1,5 miliardy korun. Pro příští rok největší domácí ocelářská firma vyčlení na ekologii šest set miliónů korun, což je více než za poslední tři roky dohromady. Největší investice půjdou do modernizace koksárenských baterií.

 

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů