Čtvrtek, 28. března 2024

Termovize poslouží v šumavském NP ke sledování zvěře i stavu přírody

Termovize poslouží v šumavském NP ke sledování zvěře i stavu přírody

Termovizní kamery chtějí ke sledování přírody použít správci šumavského národního parku. Uvažují například o termovizním vyhledávání losů žijících na pravém břehu Lipna, protože klasické metody sledování těchto zvířat zatím nebyly úspěšné. Termokamery umístěné na palubě vrtulníku nebo na dálkově řiditelném křídle mohou pomoci správcům parku při pozorování zvířat i při péči o les.

Jak popsal mluvčí parku Radovan Holub, termovize dokáže přesně zachytit zdravotní stav porostů, množství zvěře a její výskyt v území, nebo množství chlorofylu v rostlinách. Kamera může sledovat zvěř i v noci a s použitím kamerové sondy může fotografovat i chování zvířat v norách. Výhodou takového sledování je mimo jiné to, že zvěř je při sledování z výšky klidnější než při pozorování ze země. Přenášení obrazu je možné až na vzdálenost 20 až 30 kilometrů.

Širšímu používání termovize v péči o les zatím brání finanční náročnost. Jedna letová hodina vrtulníku přijde asi na 60.000 korun. Správci parku proto chtějí využít k monitorování křídla se spalovacím motorem nebo s elektromotorem. Tato křídla mají být řízená ze země vysílačkou nebo autopilotem s naprogramovaným letem.

Termovize se zatím používá zejména při policejních pátráních, lze jí využít i při snímání měst nebo při vyhledávání starých ekologických zátěží v bývalých vojenských újezdech. Termovize pomáhá při rozborech exhalací a radiace.

Zdroj:Český rozhlas
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů