Pátek, 19. dubna 2024

MMR: Peníze z EU půjdou zejména na dopravu a životní prostředí

MMR: Peníze z EU půjdou zejména na dopravu a životní prostředí
Praha - Peníze z evropských fondů půjdou v letech 2007 až 2013 především na rozvoj dopravní infrastruktury, životní prostředí a rozvoj regionů. Na tiskové konferenci po jednání vlády to dnes řekl ministr pro místní rozvoj Petr Gandalovič. Rozdělení peněz vyplývá z národní strategie a operačních programů, které dnes schválila vláda. Česká republika tak má šanci získat v příštích sedmi letech až 750 miliard korun, tedy asi 100 miliard korun ročně.

Na rozvoj dopravy půjde od příštího roku do roku 2013 zřejmě téměř 5,8 miliardy eur (zhruba 162 miliardy Kč), což je více než 22 procent z celkové částky pro ČR. Na oblast životního prostředí se počítá se zhruba 4,9 miliardy eur (138 miliard Kč), to představuje 19procentní podíl. Na rozvoj regionů by mělo být k dispozici přes 4,6 miliardy eur (131 miliard Kč), které představují 18procentní podíl na celkovém objemu.

"Evropské peníze nyní půjdou například na stavby dálnic a modernizaci železnice, na rekvalifikace pro nezaměstnané i vzdělávání obecně, na opravy kulturních památek a řadu dalších oblastí," doplnil Gandalovič.

Schválené dokumenty je ještě třeba předložit Evropské komisi, která je také musí schválit. "Pro žadatele je podstatné, že mohou předkládat nové projekty a začíná také uznatelnost nákladů vynaložených na schválené projekty," uvedla mluvčí MMR Jana Víšková.

Na řadu také přichází stanovení pravidel, za kterých budou evropské peníze čerpány. "Je naprosto nezbytné celý systém čerpání zjednodušit, zprůhlednit a zefektivnit, jinak nebude Česká republika schopná všechny vyčleněné prostředky využít," uvedl Gandalovič. Dokumenty bude MMR spolu s dalšími ministerstvy zpracovávat během nadcházejících dvou měsíců.

Gandalovič například navrhuje, aby se změnilo zpětné financování na průběžný systém. Ten by žadatelům umožnil získávat peníze na jednotlivé etapy projektů, a nikoliv zpětně. Zjednodušit by se také mělo hodnocení žádostí tak, aby se lhůty zkrátily ze současných několika měsíců i na několik týdnů.

V první fázi čerpání peněz budou spuštěny programy, ve kterých se bude moci navázat na zkušenosti ze současného období čerpání 2004 až 2006. "Jde například o podporu podnikatelům, výstavbu silnic, železnic či technickou pomoc v rámci operačních programů," poznamenala Víšková.

Nejvíce peněz by měl v příštím roce získat region severozápad, který by z EU mohl obdržet 92,5 milionu eur (zhruba 2,6 miliardy korun). Téměř 89 milionů eur, což je přibližně 2,5 miliardy korun, by mohlo plynout do moravskoslezského regionu. Třetí nejvyšší částku, 87,4 milionu eur (necelých 2,5 miliardy Kč), by mohl získat region jihovýchod.

Ministerstvo podle Gandaloviče udělá vše pro to, aby čerpání peněz mohlo od 1. ledna příštího roku skutečně začít.

Zdroj:Česká televize
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů