Pátek, 19. dubna 2024

Ekologové se musejí omluvit Švarcovi za odůvodnění udělení Ropáka

Ekologové se musejí omluvit Švarcovi za odůvodnění udělení Ropáka

Ekologické sdružení Děti Země se musí omluvit bývalému šéfu společnosti Unipetrol Pavlu Švarcovi za tvrzení, jimiž odůvodnilo udělení ceny Ropák roku 2002. Dnes o tom rozhodl Vrchní soud v Olomouci, který zamítl odvolání ekologického sdružení a potvrdil dřívější rozhodnutí brněnského krajského soudu. Původně chtěl Švarc za poškození dobrého jména kromě omluvy i 100.000 korun, později od požadavku ustoupil.

Švarcovi, který nyní řídí společnost Čepro, vadila jedna formulace ekologů v odůvodnění udělení ceny. Nelichotivý titul Ropák roku mu sdružení Děti Země udělilo mimo jiné "za osobní angažovanost na přidělení několikamiliardové veřejné zakázky na sanaci Spolany bez výběrového řízení, což nyní šetří policie a Úřad pro ochranu hospodářské soutěže". Švarc to popřel.

"Potvrdili jsme rozsudek krajského soudu, který dospěl ke správným závěrům. Tvrzení sdružení Děti Země Brno, týkající se pana žalobce, nebyla pravdivá. Tvrzení zavádějícím způsobem vyznívala v neprospěch žalobce, a proto byla jeho žaloba zcela oprávněná," řekl mluvčí vrchního soudu Petr Angyalossy.

"Jsem samozřejmě spokojen, protože soud rozhodl v můj prospěch. Domnívám se, že každý by se měl na veřejnosti k ostatním chovat slušně a neuvádět takové důvody, které jsou naprosto nepravdivé. Vyjádření sdružení Děti Země přesáhlo meze slušnosti," reagoval na verdikt soudu Švarc.

Sdružení Děti Země musí kromě omluvy odstranit napadenou větu ze svých internetových stránek. Musí také zaplatit náklady soudního řízení. "Rozsudku soudu se samozřejmě podvolíme. Zvažujeme, zda nepodáme dovolání k Nejvyššímu soudu," řekl člen sdružení Miroslav Patrik. Podle něj sporný výrok neměl za cíl poškodit osobnost pana Švarce, ale šlo o veřejnou kritiku.

"Je tady jisté riziko, že veřejná kritika vůči vysokým manažerům nebo zástupcům politických stran či úředníkům bude opatrnější, málo viditelnější, protože tu bude obava z toho, že tito budou využívat soudních žalob," doplnil Patrik. Anketu Ropák roku pořádají Děti Země už 13 let. Švarc je ale první, kdo kvůli jejímu udělení podal žalobu.

http://www.detizeme.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů