Čtvrtek, 25. dubna 2024

Přijde svět bez boje proti změnám klimatu o 20 % HDP?

Přijde svět bez boje proti změnám klimatu o 20 % HDP?
Britská studie se dostává do nového otevřeného střetu s vládou amerického prezidenta Bushe, která tvrdí, že ekologická opatření zpomalují hospodářský růst. Pokud svět nezasáhne proti změnám klimatu, může podle nedávno zveřejněné britské vládní zprávy přijít o dvacetinu až pětinu světového HDP každý rok. Přitom účinný zásah by přišel asi na procento HDP ročně.

Zprávou, kterou připravil tým vedený hlavním ekonomem britské vlády a bývalým hlavním ekonomem Světové banky sirem Nicholasem Sternem, se Londýn v této oblasti dostává do nového otevřeného střetu s vládou amerického prezidenta George Bushe. Ta zastává stanovisko, že ekologická opatření jsou příliš drahá a zpomalují hospodářský růst. Stern vypočítal pravý opak a jeho zpráva, která pronikla na veřejnost už v neděli, proto už vyvolala v USA první negativní reakce.

Britští experti poukázali na to, že pokud se Stern nemýlí, má globální oteplování na světové hospodářství podobný vliv jako světové války. Podle zprávy o 700 stranách například hrozí, že se na 200 milionů lidí v rozvojových zemích ocitne bez domova, až jejich oblasti postihne katastrofické sucho. Jedním ze základních Sternových zjištění je, že každá tuna CO2 vypuštěného do ovzduší způsobuje škodu asi 85 USD, ale tato částka není zakalkulována do rozhodnutí investorů nebo spotřebitelů. "Nejde o science fiction někdy daleko v budoucnosti, ale o katastrofu, která může nastat během našeho života," řekl premiér Tony Blair, který se snaží akce proti změnám klimatu prosadit na nejvyšší pozici agendy mezinárodní politiky.

Blair a jeho ministr financí Gordon Brown, který vypracování zprávy zadal, uvedli, že akce musí nutně být globální. Brown oznámil, že bude prosazovat zpřísnění a posílení spolupráce v této oblasti v rámci Evropské unie. Chce, aby se unie zavázala snížit emise do roku 2020 až o 30 % a do roku 2050 o 60 %. EU má zatím potíže, aby jako celek naplnila už přijaté závazky v rámci Kjótského protokolu o snižování škodlivých emisí. Brown by také chtěl propojit evropský systém obchodování s emisemi s dalšími systémy ve světě, včetně toho, který byl nedávno zaveden v Kalifornii. Brown řekl, že ambicí britské vlády je mít takovou ekonomiku, která je současně "zelená" a růstová.

Kritici v USA uvedli, že "špatná věda" o životním prostředí se ve Sternově zprávě proměnila ve "špatnou ekonomii". Britská ekonomka Leaová uvedla, že takový odhad, který se pohybuje mezi 5 až 20 % ukazatele, je "prostě nevěrohodný". Podle tohoto názorového proudu sice není sporu o tom, že se planeta otepluje, ale není jasné, do jaké míry se na tom podílí lidská činnost. Stern odjíždí příští týden do USA, aby tam před představiteli vlády, podniků a experty závěry své zprávy obhájil.
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů