Čtvrtek, 28. března 2024

Polovina spotřebitelů se k přírodě chová zodpovědně

Polovina spotřebitelů se k přírodě chová zodpovědně

Jak dokládají výsledky poslední ankety, kterou SOS pravidelně zveřejňuje na svých webových stránkách, polovina spotřebitelů se snaží šetřit životní prostředí tím, že třídí svůj domovní odpad.

Proč vlastně třídíme odpad a je to vůbec nutné? Takovou otázku se položil snad každý, kdo se jen trochu zajímá o prostředí, ve kterém žije. Odpadu přibývá neúměrným tempem, a tak je třeba se vážně zamýšlet nad tím, co pro životní prostředí můžeme udělat my sami. A nejen tím, že odpad z domácnosti správně roztřídíme, ale už při samotném nákupu rozhodujeme o tom, kolik sami odpadu vytvoříme. 

 

Každý z nás vyprodukuje ročně více než 150 kg odpadků. Tím, že budeme odpad třídit alespoň na papír, plasty a sklo, umožníme tak recyklaci na nové výrobky z více jak jedné třetiny. Budou se tak moci znovu vyrobit např. školní sešity, toaletní papír, nápojové láhve, nábytek, tepelné izolace, protihlukové dálniční stěny apod. Takže význam to zajisté má a nestojí to ani tolik námahy. Obaly se nemusí vymývat ani jinak čistit, stačí, když si doma uděláme trochu místa na roztřiďování.

 

Podle výsledků ankety mnoho zodpovědných spotřebitelů již přišlo na to, že třídění odpadu svůj smysl má. Pouze necelá 3 % respondentů na třídění nemá čas (ale ještě více chuť) a pouze 2 % respondentů se domnívají, že třídění domovního odpadu význam nemá, protože to přírodě vůbec nepomůže. Čtyřicet pět procent dotazovaných třídí jen některé druhy odpadků a téměř 50 % šetří přírodu tím, že odpad pečlivě rozděluje.   

 

Nevíte si rady, jak správně odpady třídit? Na www.jaktridit.cz, internetových stránkách společnosti EKO-KOM, se dozvíte více informací.

 

Zdroj: Sdružení obrany spotřebitelů

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů