Pátek, 26. dubna 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Reinhold Messner, Stefan Dech: Hory z vesmíru
Slovart
Většina z nás Alpy či Himálaj (a dokonce ani Sněžku) takhle nikdy neuvidí. Nadmíru působivé fotografie byly pořízeny z vesmírné výše. Snímky doprovázejí odborné komentáře o geografickém, geologickém, klimatickém, ekologickém i kulturně-historickém významu hor. A známí horolezci líčí jejich magickou přitažlivost.

Vláda schválila vypořádání starých ekologických zátěží vzniklých před privatizací společnosti Tatra. Z privatizačních výnosů rozhodla na tyto účely uvolnit finanční prostředky do výše 150 miliónů Kč. Tato částka je určena na vypořádání ekologických závazků vzniklých v areálu závodu společnosti.
O odškodnění strategického investora do společnosti Tatra za případné škody z ekologických závad vzniklých před privatizací rozhodla vláda v listopadu 2001.

Čínská Státní lesní správa včera odstartovala v rámci celé země akci Zeleného štítu, která se zaměří na boj proti poškození lesů a zdrojů divokých živočichů a rostlin.
Hlavní náplní akce je boj proti šesti druhům nezákonných činů, k nimž patří zneužití lesních ploch za stavebním účelem, z toho vyplývající kácení stromů, ilegální lov a vraždění vzácných a ohrožených divokých živočichů, jejich ilegální nákup, doprava, prodej a pašování, ilegální lov stěhovavých ptáků a obchod s nimi.
Státní lesní správa zároveň žádá různé oblasti země o vyšetření trestných případů vzniklých od r. 2003.
Tato akce potrvá ke konci prosince letošního roku.

Karlovarský kraj - Školy odpadům v patách je název projektu, který vysvětluje žákům základních škol pojem odpadového hospodářství a také třídění odpadu. Zapojilo se do něj celkem 25 škol z regionu, mimo jiné i z menších měst kraje. "Zájem je tak velký, že jsme celou akci museli rozdělit na dva turnusy. První se uskutečnil koncem června. Druhý turnus ekologické osvěty byl ukončen v tomto týdnu," říká radní kraje Luboš Orálek.
Na projektu spolupracují Karlovarský kraj, Regionální rozvojová agentura Egrensis a společnost Ekokom.
"Děti z prvního a druhého stupně základních škol se vypravily autobusem po stopách vytříděných odpadů. V rámci projektu se seznámily s podniky, kde se separovaný odpad třídí a lisuje," pokračuje Orálek. Poznávací trasa za odpady pokračovala ve firmách, kde je odpad cennou surovinou, nebo kde jeho nevyužitelná část definitivně končí.
V podzimním turnusu se exkurzí zúčastnilo 17 základních škol v jedenácti firmách. Projekt bude v příštím roce pokračovat a bude zaměřen na využití odpadního skla a recyklaci plastů.

Žiar nad Hronom (TASR) - Recyklačný fond (RF) poskytne na spracovanie starých vozidiel a kovového odpadu dotáciu dovedna vo výške 58 miliónov Sk. Rozhodla o tom Správna rada RF na dnešnom zasadnutí v Žiari nad Hronom.
Podľa informácie vedúcej kancelárie riaditeľa fondu Magdalény Sedláčkovej z uvedenej sumy 47,7 milióna Sk dostane akciová spoločnosť ŽP EKO Qulet v Martine. ŽOS-EKO Vrútky dostane 10,3 milióna Sk na doplnenie už existujúcej linky na recykláciu odpadov z autovrakov.
Správna rada tiež rozhodla, že poskytne dotáciu vo výške 4,1 milióna Sk bratislavskej spoločnosti Esprit Produktion na organizovanie budúcoročnej medzinárodnej konferencie "Odpady - surovina 21. storočia", na ktorej sa budú prezentovať postupy a propagácia zhodnocovania odpadov. Fond 2 miliónmi Sk prispeje aj firme Arguss, s. r. o., Bratislava, na úpravu a zhodnotenie odpadových olejov.
Za odpad, ktorý vytriedili a odovzdali na spracovanie v roku 2005 a 2006, vyplatil RF 170 obciam a mestám príspevky dovedna v sume 1,4 milióna Sk.

dní pardubického kraje dnes rozhodli o mimořádné dotaci ve výši čtvrt milionu korun, která je určená právě na likvidaci škod způsobených velkou vodou. Jde o škody na místních komunikacích a veřejných pozemcích. Více prozradila mluvčí kraje Kateřina Nohavová.
"Vlivem srpnových lokálních přívalových srážek došlo v povodí řeky Novohradky k prudkému navýšení povrchového odtoku. Říčkou protékalo nejvíce vody za posledních deset let. Kromě zemědělských pozemků a komunikací byly také zaplaveny kanalizace, sklepy i některé domy. Celková výše škod se podle odhadu pohybuje zhruba ve výši deseti milionů korun. Rada Pardubického kraje proto navrhla z krizového fondu uvolnit neinvestiční dotace pro obce Čankovice, Lozice, Jeníšovice, Chroustovice a Hrochův Týnec pro každou ve výši padesát tisíc korun. Návrh rady ale musí podle zákona schválit i zastupitelstvo Pardubického kraje."

Šest mláďat kozorožce alpského vypustí pracovníci Podkrušnohorského zooparku v Chomutově do volné přírody rakouských Alp. Poprvé se do mezinárodního programu návratu ohrožených druhů zvířat do původně obývaných lokalit zoopark zapojil loni v září, kdy ve slovenském Národním parku Poloniny získal svobodu samec a samice zubra evropského. Další pár za nimi cestoval před dvěma měsíci, mladý samec však během transportu uhynul. Loňská mláďata kozorožců, tři samice a tři samci, se už začala aklimatizovat v zoo v rakouském Insbrucku.

Zlínský kraj - Dvě školy ze Zlínského kraje se zapojily do ekologické soutěže sdružení Arnika Odpad jako surovina. Jak dopadnou pětičlenné týmy Střední zdravotnické školy Vsetín a Středního odborného učiliště Valašské Klobouky, bude jasné v únoru. "Do té doby musejí soutěžící splnit několik úkolů na téma Město, Škola a Domov. Smyslem akce je podpořit třídění odpadu a zvýšit povědomí studentů o ekologicky šetrných výrobcích a službách," uvedl koordinátor soutěže Milan Návoj z Arniky.

 

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů