Pátek, 29. března 2024

Mravenci vymírají! Vymřou i lesy?

Mravenci vymírají! Vymřou i lesy?

PRAHA - V českých lesích chybějí mravenci! Zatím co před 2. světovou válkou jich bylo všude dost, dnes je najdete jen na několika málo místech.

"Většina mravenců se přesunula do Šebeně u Žďáru nad Sázavou, Jeseníků nebo jihočeské Kleti," tvrdí Milan Daďourek z Českého svazu ochránců přírody. Ze severočeských průmyslových zón i z Jizerských hor téměř vymizeli! Důvodem je špatné zacházení s přírodou.

"Některé lesy o tisících hektarech jsou tak často bez mravenců," řekl Daďourek. Tihle tvorečkové jsou přitom pro zdraví lesa životně důležití. Požírají škůdce a sami slouží jako potrava jiným živočichům. "Urychlují tvorbu půdy a tím, že po lese roznášejí semena lesních rostlin, pomáhají jejich opylování," uvedl ochranář.

Tam, kde mravenci chybějí, začal jejich práci dělat člověk. To však stojí peníze. "Někdo ale musí bojovat se škůdci a překyselenou půdou," dodal Daďourek.

Jak žijí

V ČR žije asi sto druhů mravenců, lesních je ale jen šest. Mravenci, kteří jsou chránění, se hodně podobají lidem. Jsou společenští a mají podobný způsob dorozumívání.

V jednom mraveništi může žít až několik milionů mravenců s několika stovkami královen. Ty se dožívají až dvaceti let. V Česku je asi 24 tisíc mravenišť, jen o polovině ale ochranáři vědí.

http://www.deniksip.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů