Pátek, 19. dubna 2024

Sobotín se po letech zbaví rozsáhlé černé skládky odpadů

Sobotín se po letech zbaví rozsáhlé černé skládky odpadů

Olomouc - Ze Sobotínu na Šumpersku zmizí po letech rozsáhlá černá skládka odpadů, která začala vznikat ve středu obce asi v 70. letech minulého století. Její likvidace si vyžádá více než 18 milionů korun, většinu nákladů uhradí dotace. Na místě skládky vyroste podle vedení obce veřejná zeleň.

"Historie skládky je dosti dlouhá. Mimo jiné ji využíval tehdejší státní podnik Velamos. Problém byl v tom, že při privatizaci závodu skládka nebyla zahrnutá do starých ekologických zátěží. Zůstala tudíž obci," řekl ČTK starosta Josef Širáň.

Skládka má rozlohu 13 000 metrů čtverečních, kubatura uloženého materiálu přestavuje 65 000 metrů krychlových odpadů. S likvidací skládky již obec začala. Hotová by měla být příští rok v červenci či srpnu.

"Skládka byla několik let monitorována a na základě výzkumů se rozhodlo, že ji není nutné kompletně vytěžit. Co na skládku nepatří se odveze, pak bude překryta fólií a zeminou, což je levnější varianta," uvedl starosta. Doplnil, že obec nechá plochu osázet veřejnou zelení.

Investice do rekultivace skládky si vyžádá zhruba 18,4 milionu korun. Sobotín na ni vynaloží podle Širáně asi 2,5 milionu korun, zbylou část uhradí dotace z evropských a státních fondů.

Vladimír Onderka
Deník veřejné správy

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů