Čtvrtek, 25. dubna 2024

Setuza zatím jede dál, exekuci se chce bránit

Setuza zatím jede dál, exekuci se chce bránit
Navzdory exekuci, již soud na návrh vlády vyhlásil ve čtvrtek, jede zatím přední potravinářská firma Setuza na plné obrátky. "Ani o víkendu se provoz v našich nepřetržitých provozech v Ústí nad Labem a Olomouci nezastavil," potvrdila včera mluvčí firmy Marie Logrová.
Provozní výpadky firmě nehrozí ani tento týden. Ale banky i někteří dodavatelé se už podle Logrové začínají o budoucnost firmy obávat. Narušit se tak mohou hlavně strategické plány firmy.
"Stavíme v Ústí novou továrnu na výrobu surovin pro bionaftu. Budova už stojí, teď má do ní přijít technologie. Budoucnost ale záleží na tom, jak dopadne exekuce," říká Logrová.
Ve čtvrtek zastavila obchody s akciemi Setuzy pražská burza. Zastavily se na hodnotě 660 korun. Den předtím už také na neurčito pozastavil obchodování se Setuzou i mimoburzovní RM-Systém.
Exekuci navrhla ministryně zemědělství Milena Vicenová. Jejím cílem přitom není rozprodávat majetek Setuzy. "Naší snahou je zvýšit tlak na vlastníky firmy, abychom získali co nejvíc za její dluh u státu," potvrdila včera ministryně. Setuza totiž i s úroky už dluží státu přes čtyři miliardy korun.
Vicenová přitom popřela, že by s návrhem na exekuci přišel do vlády ministr vnitra Ivan Langer. Premiér Topolánek označil kauzu Setuzy i za bezpečnostní riziko. Ovládal ji totiž kontroverzní podnikatel Tomáš Pitr, spojovaný i s organizovaným zločinem. "Návrh jsem podala já. Samozřejmě jsme vše konzultovali i s vnitrem, ale to je předmětem utajení," říká Vicenová, již nyní chrání bodyguard.
Bezprostředním dopadem exekuce je tak nyní jen zapečetění kanceláří ekonomického úseku. Akci řídí exekutorka Eva Jablonská, jež pověřila správcem firmy Františka Svobodného. Ten studuje materiály Setuzy, která nesmí prodávat majetek. Účty ale obstaveny nemá. "Platili jsme teď například bez problémů zdravotní a sociální pojištění zhruba tisícovce našich zaměstnanců," připomíná Logrová.
Majitelé Setuzy, firma M. L. Moran, získali firmu za více než dvě miliardy korun od Pitra. Vláda tvrdí, že obchod mohl být jen fiktivní, a Pitrova skupina by tak nyní chtěla levně získat i státní dluh.
"Je to nesmysl, od Pitra jsme odstřiženi. Jsme připraveni poskytnout policii všechny podklady a jednat i s paní ministryní," říká spolumajitel Moranu Zdeněk Šmejkal. Naznačil, že za dluh by Moran mohl zaplatit zhruba tolik, na kolik byl vydražen v letos zrušeném tendru. Tehdy nabídla maximum PPF - 815 miliónů korun.
Dodává však, že případ může skončit i arbitráží proti Česku. Setuza totiž dluh neuznává a soudy zatím nerozhodly, zda vůbec existuje. Vicenová ale nyní se Šmejkalem vyjednávat nehodlá. "To je věc paní exekutorky a pana správce," říká.
Zdroj:Podniky a trhy
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů