Oblíbená biovína
Lednici na Moravě stojí za to navštívit nejen kvůli věhlasnému zámku. Sklep v ní
má i jeden z nejúspěšnějších ekovinařů Vlastimil Peřina. Na letošní dubnové
přehlídce producentů biovín z osmi zemí, která se konala v Pavlově pod Pálavou,
získal v kategorii bílých vín nejvyšší ocenění. Vítězem se stala nová tuzemská
odrůda Malverina. "Ekologické vinohradnictví a vinařství je logickým
pokračováním biologických opatření a většího respektu k životnímu prostředí i ke
spotřebiteli," vyjádřil tehdy svůj názor na ekologické hospodaření Peřina. Dění
ve světovém vinařství mu dává za pravdu. Stále více vinařů se pouští touto
nejednoduchou, hodně odpovědnou a velmi nákladnou cestou. Samozřejmě i proto, že
roste počet konzumentů, kteří si spolu s ostatními biopotravinami žádají i
stejným způsobem připravená vína.
Co vlastně znamená rozhodnutí pěstovat révu biodynamickým, přírodě blízkým
způsobem? Vlastimil Peřina shrnuje své desetileté zkušenosti do dvou základních
předpokladů. Předně pěstovat pouze nové uznané registrované odrůdy, odolnější
proti houbovým chorobám, vhodnější pro ekologické pěstování a přípravu biovín (v
České republice jsou to zatím Malverina, Hibernal a Laurot). A také zpracovávat
jen vlastní hrozny, a to co nejšetrnějším postupem, používat rychlé, čisté,
reduktivní metody, pokud možno bez pomocných látek běžně používaných například k
čištění moštu a vína, stabilizaci a konzervaci. V cestě těmto snahám stojí
například malá důvěra v dosud téměř neznámé odrůdy. Je jim přičítána netypická
chuť pro ně samé i právě pro způsob pěstování.
Zemské víno Eben, novošlechtění - natur, Vlastimil Peřina. Za jiskřivou barvou
fialkových valérů coby prvotním znakem tohoto vína nastupuje výrazný ovocitý
buket. Plná, obsažná vůně hýřící tóny švestek a lesních bobulí uvozuje výraznou,
ryze ovocnou chuť. V té se vzápětí vedle ovoce prosadí pikantní tříslo, jež
doprovází celý poměrně dlouhý doběh. Do klubka chutí promlouvá ještě z druhého
plánu stopa peckového jádra. Celek potom znamená příjemné, živé víno, které -
jak by se mohlo zdát díky mazlivé, sametové vůni - není jednotvárné, ale
zajímavě strukturované a vůbec ne konzumně uhlazené.
Lednici na Moravě stojí za to navštívit nejen kvůli věhlasnému zámku. Sklep v ní má i jeden z nejúspěšnějších ekovinařů Vlastimil Peřina. Na letošní dubnové přehlídce producentů biovín z osmi zemí, která se konala v Pavlově pod Pálavou, získal v kategorii bílých vín nejvyšší ocenění. Vítězem se stala nová tuzemská odrůda Malverina. "Ekologické vinohradnictví a vinařství je logickým pokračováním biologických opatření a většího respektu k životnímu prostředí i ke spotřebiteli," vyjádřil tehdy svůj názor na ekologické hospodaření Peřina. Dění ve světovém vinařství mu dává za pravdu. Stále více vinařů se pouští touto nejednoduchou, hodně odpovědnou a velmi nákladnou cestou. Samozřejmě i proto, že roste počet konzumentů, kteří si spolu s ostatními biopotravinami žádají i stejným způsobem připravená vína.
Co vlastně znamená rozhodnutí pěstovat révu biodynamickým, přírodě blízkým způsobem? Vlastimil Peřina shrnuje své desetileté zkušenosti do dvou základních předpokladů. Předně pěstovat pouze nové uznané registrované odrůdy, odolnější proti houbovým chorobám, vhodnější pro ekologické pěstování a přípravu biovín (v České republice jsou to zatím Malverina, Hibernal a Laurot). A také zpracovávat jen vlastní hrozny, a to co nejšetrnějším postupem, používat rychlé, čisté, reduktivní metody, pokud možno bez pomocných látek běžně používaných například k čištění moštu a vína, stabilizaci a konzervaci. V cestě těmto snahám stojí například malá důvěra v dosud téměř neznámé odrůdy. Je jim přičítána netypická chuť pro ně samé i právě pro způsob pěstování.
Zemské víno Eben, novošlechtění - natur, Vlastimil Peřina. Za jiskřivou barvou fialkových valérů coby prvotním znakem tohoto vína nastupuje výrazný ovocitý buket. Plná, obsažná vůně hýřící tóny švestek a lesních bobulí uvozuje výraznou, ryze ovocnou chuť. V té se vzápětí vedle ovoce prosadí pikantní tříslo, jež doprovází celý poměrně dlouhý doběh. Do klubka chutí promlouvá ještě z druhého plánu stopa peckového jádra. Celek potom znamená příjemné, živé víno, které - jak by se mohlo zdát díky mazlivé, sametové vůni - není jednotvárné, ale zajímavě strukturované a vůbec ne konzumně uhlazené.
Milan Ballík
Co vlastně znamená rozhodnutí pěstovat révu biodynamickým, přírodě blízkým způsobem? Vlastimil Peřina shrnuje své desetileté zkušenosti do dvou základních předpokladů. Předně pěstovat pouze nové uznané registrované odrůdy, odolnější proti houbovým chorobám, vhodnější pro ekologické pěstování a přípravu biovín (v České republice jsou to zatím Malverina, Hibernal a Laurot). A také zpracovávat jen vlastní hrozny, a to co nejšetrnějším postupem, používat rychlé, čisté, reduktivní metody, pokud možno bez pomocných látek běžně používaných například k čištění moštu a vína, stabilizaci a konzervaci. V cestě těmto snahám stojí například malá důvěra v dosud téměř neznámé odrůdy. Je jim přičítána netypická chuť pro ně samé i právě pro způsob pěstování.
Zemské víno Eben, novošlechtění - natur, Vlastimil Peřina. Za jiskřivou barvou fialkových valérů coby prvotním znakem tohoto vína nastupuje výrazný ovocitý buket. Plná, obsažná vůně hýřící tóny švestek a lesních bobulí uvozuje výraznou, ryze ovocnou chuť. V té se vzápětí vedle ovoce prosadí pikantní tříslo, jež doprovází celý poměrně dlouhý doběh. Do klubka chutí promlouvá ještě z druhého plánu stopa peckového jádra. Celek potom znamená příjemné, živé víno, které - jak by se mohlo zdát díky mazlivé, sametové vůni - není jednotvárné, ale zajímavě strukturované a vůbec ne konzumně uhlazené.
Milan Ballík
Zdroj:Euro
Sdílet článek na sociálních sítích