Pátek, 29. března 2024

Kupujte stromky, šetříte tím přírodu

Kupujte stromky, šetříte tím přírodu

Teplice - Zima se nekompromisně blíží a instituce, které mají co do činění s přírodou, to jsou nuceny vzít na vědomí. O tom, jak se na zimu připravily Lesy České republiky s.p., jsme si povídali s Janem Ferklem, ředitelem krajského inspektorátu Teplice.

Jak se odráží příchod zimního období na činnosti vaší společnosti?

Pro nás znamená zima v první řadě období těžeb, protože dřevo se v zimě méně kazí a lépe se přibližuje, dělá se méně škod na cestách a nepoškozují se malé stromky. Důležitá je samozřejmě také péče o zvěř.

Jak vypadá taková péče?

Tuto činnost provozujeme pouze v honitbách, které nám zůstaly po té, co jsme jich většinu pronajali mysliveckým spolkům, právnickým osobám a soukromým subjektům. Každý z těchto nájemců se stará o svá zvířátka sám. Zde máme pouze kontrolní činnost. Nejbližší honitba, kterou máme na starost, je flájská obora, kde se opravdu o zvěř staráme. V zimě se jim krmení vozí i několikrát za den. Mají vlastně stálého člověka, který má oblast na starosti. Jsou na něho zvyklá, tudíž, když přijede s krmením, postávají kolem a čekají. Když odejde, jdou se do krmeliště podívat, co tam mají dobrého.

Jak jste připraveni na Vánoce?

My jako firma prodáváme vánoční stromky velice omezeně, ale v rámci výchovné těžby uvolňujeme plochy, kde si firmy mohou z toho, co se stejně musí vyřezat, stromky udělat. Zde by bylo na místě zdůraznit, že všeobecné "koupím si umělý stromek, budu šetřit přírodu", rozhodně není pravda. Živé vánoční stromky jsou buď odpadní produkt (to jsou ty levnější) nebo stromky z plantáží vánočních stromků a ty jsou potom podstatně dražší. Umělý stromek vydrží zhruba šest let a pak se vyhazuje. Vezměte si jen, kolik se spotřebuje ropy a potažmo plastů na výrobu takového stromku. Podobně je to i s jeho likvidací a s vlivem těchto procesů na životní prostředí, o tom není třeba mluvit. Tudíž tady je důvod k zamyšlení.

Blíží se také sezona zimních sportů a s ní sjezdovky a bohužel nejen sjezdovky plné snowboardistů. Co byste jim chtěl vzkázat?

Pokud budete jezdit mimo sjezdovky, jste sami proti sobě, neboť ničíte mladé stromky a za pár let budou místo sjezdovek holé pláně bez sněhu, který se díky větru neudrží ani na místech, kde dnes sjezdovky jsou.

Ještě někdo vám dělá v lesích škodu?

Ano, měl bych vzkaz i pro šílené houbaře, kteří ještě teď hledají zmrzlé houby: Stejně jako snowboardisté, pohybujte se pokud možno po cestách a v jejich blízkosti, neboť v tomto období dochází k odlovu zvěře a pokud se "vynoříte" za šera z houští na pokraji planiny s posedem, nemusí to vždy dopadnout dle vašich předpokladů.

Měl byste něco na závěr našeho rozhovoru?

Přidal bych do třetice pro milovníky zvířátek a majitele psů citát jednoho z místních myslivců: "Paní, kdybyste nenesla tu tašku chleba, ale raději si držela toho psa, pro ty zvířátka byste udělala lépe."

Zdroj: Teplický deník 
 

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů