Pátek, 29. března 2024

ČR chce odklad zavedení ekologických kritérií v zemědělství

ČR chce odklad zavedení ekologických kritérií v zemědělství

Brusel - Česká republika vítá prodloužení systému plošných plateb SAPS pro zemědělce v nových členských zemí o dva roky, ale chce odklad požadavku Evropské komise na dodržování ekologických kritérií, jaká musejí v zemědělství dodržovat ostatní země unie. Vyplývá to z vystoupení české ministryně zemědělství Mileny Vicenové na dnešním zasedání ministrů zemědělství EU v Bruselu.

Systém SAPS pomáhá zemědělcům v osmi z deseti zemí, které se připojily k unii v roce 2004. Malta a Slovinsko se rozhodly od začátku roku 2007 přijmout stejná pravidla jako zbytek unie. EK v září navrhla, aby ČR a dalších sedm států mohlo fungovat v rámci přechodného systému SAPS až do konce roku 2010, tedy o dva roky déle, než se předpokládalo. Nicméně také chce, aby nové země dodržovaly ekologická kritéria, jimiž jsou zemědělské dotace podmíněny v ostatních zemích unie, již od roku 2009.

Ministryně Vicenová ve svém vystoupení navrhla, aby tento požadavek byl odložen na pozdější dobu, aspoň o rok, protože v té době ještě nebudou nové státy dostávat stejně vysoké dotace jako staré členské země, řekl ČTK mluvčí ministerstva zemědělství Hugo Roldán.

O rozšíření plošných plateb vedli dnes ministři zemědělství diskusi na politické úrovni a rozhodnout by měli v prosinci - stejně jako o zavedení dotací pro ČR a dalších sedm nových členských zemí na pěstování plodin užívaných k výrobě biopaliv. Pokud bude schválena, bude činit 45 eur na hektar.

ČR tento návrh podporuje, stejně jako záměr komise povolit státům dotaci až 50 procent nákladů na zavedení pěstování rychle rostoucích dřevin pro biopaliva.

Komise také navrhuje, aby se rozšířila maximální plocha, na níž se mohou pěstovat dotované plodiny pro biopaliva z nynějších 1,5 milionu hektarů na dva miliony. Podle Roldána se o konkrétním rozdělení této plochy mezi jednotlivé země bude teprve jednat.

Česká vláda v září rozhodla, že nebude finančně podporovat výrobu biopaliv, která se mají plošně přidávat do pohonných hmot od příštího roku. Cena pohonných hmot by kvůli tomu měla mírně vzrůst o několik desetihaléřů na litr.

Zdroj:Česká televize
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů