Pátek, 19. dubna 2024

ZOO Ohrada otevřela nové ekovýchovné středisko

ZOO Ohrada otevřela nové ekovýchovné středisko

Déšť včera přivítal zhruba dvě stovky lidí, kteří se přišli podívat poprvé do nového střediska ekologické výchovy v ZOO Ohrada v Hluboké nad Vltavou. Středisko, které slavnostně otevřeli společně ředitel ZOO Vladimír Pokorný a hejtman Jihočeského kraje Jan Zahradník, vzniklo díky podpoře Státního fondu životního prostředí a Jihočeského kraje.

 

Slavnostního dne se v hlubocké ZOO, která je majetkem Jihočeského kraje, zúčastnila řada hostí – zástupci dalších zoologických zahrad (Hodonín, Jihlava, Liberec, Olomouc či Plzeň), zástupci Ministerstva životního prostředí, poslanec a ředitel Podkrušnohorského zooparku v Chomutově Přemysl Rabas či senátoři Tomáš Jirsa a Jiří Pospíšil.

 

Ekovýchovné středisko má k dispozici přednáškové i výstavní prostory, je vytápěné tepelným čerpadlem a k zajímavostem patří i jeho zelená střecha, která bude od jara příštího roku posázená netřesky a rozchodníky. Na netřesky už vyhlásila před časem ZOO veřejnou sbírku, v níž se jí dodnes sešlo již takřka 30 000 rostlinek. Ze svých zahrad dnes přispěli dalšími přírůstky i hejtman Zahradník a krajský radní František Štangl. Stavba střediska stála celkem 21,5 milionu korun. Polovinu prostředků zajistil Státní fond životního prostředí, 7,5 milionu přispěl Jihočeský kraj a zbylé cca 3 miliony zajistila ZOO Ohrada z vlastních zdrojů.

 

Středisko začne sloužit pro pořádání nejrůznějších veřejných akcí. Již dnes ZOO nabízí celou sadu kurzů, určených především pro děti – o ohrožené vydře říční, která je v jižních Čechách doma, o ptácích, o ochraně ohrožených druhů před vybíjením a ilegálním obchodem či o zajímavostech života v půdě. Podrobnosti o kurzech i o budoucích akcích v novém středisku najdou zájemci na www stránkách zoologické zahrady na adrese www.zoo-ohrada.cz.
Zdroj:MŽP
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů