Pátek, 19. dubna 2024

Indonésie slaví. Vymohla si zpět orangutany

Indonésie slaví. Vymohla si zpět orangutany
Na cestu z Thajska zpět do Indonésie se včera vydalo téměř padesát orangutanů. Uzavírá se tak jeden z největších případů pašování primátů ve světě.
Ohrožená zvířata, prodaná před lety do soukromého zábavního parku Safari World v Bangkoku, čeká v Jakartě velká sláva.
Do klecí je naložili indonéští představitelé v tričkách s nápisem "Vítejte doma" a na vojenský speciál dnes bude čekat na letišti manželka indonéského prezidenta Ani Judhojonová.
"Byl to opravdu vleklý proces - soudy, karantény, testy DNA. Je to velký úspěch," řekl Pornchai Patumrattanathan, šéf chovného centra na Borneu, kde nyní budou zvířata žít dva roky, než je ochránci vypustí zpět do džungle.
Trvalo přes dva roky, než se po razii v soukromé ZOO v Bangkoku, kde ohrožená zvířata předváděla denně turistům zápasy v kick-boxu, podařilo dostat orangutany na cestu zpět do Indonésie. O jejich repatriaci totiž rozhodoval thajský soud a vydání posléze zbrzdily politické problémy.

Rozhodla DNA
Pašování orangutanů je v Asii velmi rozšířené, ročně je zaznamenáno kolem 700 případů. Centrem podobných nelegálních obchodů je právě Thajsko.
Představitelé bangkokské Safari World tvrdili, že 115 velkých opic, které u nic policie zadržela, bylo z vlastního chovu. Při následných soudních jednáních nejméně 27 orangutanů zemřelo.
Teprve z testů DNA se následně potvrdilo, že vzácná zvířata byla propašována z Indonésie.
Když už byl v září připraven plán jejich návratu, vše zase zdržel vojenský převrat proti tehdejšímu thajskému premiérovi Thaksinu Šinavatrovi a některá jednání se musela opakovat znovu.
Orangutani patří k nejohroženějším druhům, podle ekologů mohou vyhynout už v této generaci, do roku 2020.
Indonéská vláda proto zahájila velkou diplomatickou ofenzívu, během níž mají následovat i další repatriace těchto zvířat. V červenci se vládě podařilo získat dva orangutany "unesené" do Vietnamu a šest se jich vrátilo z Malajsie. Nyní probíhají jednání s touto zemí o návratu pěti dalších. O jednom se Indonésie dohaduje se Saúdy.
"Jsou odchytávána ještě jako mláďata a na dřevěných rybářských lodích odvážena z Indonésie, většinou do Kambodže, Malajsie, Filipín, Saúdské Arábie či Vietnamu," popsala stanici AP trasy, kam zvířata míří, indonéská ekoložka Adi Susmiyantová.

"Zajali mého orangutana"
Zvířata často končí právě jako "baviči" v soukromých asijských zoologických zahradách, kde trpí stresem a jsou vystaveni lidským nemocím. Prodávají se i do domácností.
Asiaté často nevidí v podobném týrání zvířat nic špatného a úřady proti němu nebojují.
V kambodžské metropoli Phnompenhu američtí ekologové nedávno zachránili orangutana, kterého si jeden z tamních vládních představitelů vezl s sebou po městě v taxíku. Od té doby je zvíře ve "správě" ochranářů a podle nich je velmi vážně nemocné.
"Zajali mého orangutana. Žádám, aby ho okamžitě vrátili, jinak na jejich organizaci zaútočím," stěžuje si vlastník zabaveného primáta Nhim Vanda, ředitel kambodžské Národní komise pro katastrofy, agentuře AFP.
Džungle v Indonésii a v části Malajsie jsou přitom jedinou částí světa, kde orangutani žijí ve volné přírodě. Za poslední století zmizelo podle Světového fondu na ochranu přírody devět desetin populace těchto primátů z indonéských ostrovů Sumatra a Borneo. Nyní tam žije už jen méně než 30 tisíc kusů.
Úmyslně zakládané požáry, které sužují již řadu měsíců indonéskou džungli, navíc stály život další tisícovku orangutanů.
"Tisíc je jen minimální odhad. Opravdu směřujeme k obrovské katastrofě vzhledem k prudkému poklesu počtu těchto zvířat," řekla agentuře Reuters Willie Smitsová, zakladatelka Nadace na záchranu bornejských orangutanů.
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů