Pátek, 29. března 2024

Úhoři vymírají kvůli rybářům a přehradám

Úhoři vymírají kvůli rybářům a přehradám

Praha - Úhořům říčním hrozí v Česku vyhynutí. Tuto ušlechtilou rybu tak možná lidé budou za několik let znát jen z laskavých knih spisovatele Oty Pavla. Úhoř býval v České republice i v celé Evropě hojným druhem. Jeho stavy však za posledních sto let poklesly až na jedno procento původní populace. Na vině jsou především přehrady, které tyto ryby odřízly od většiny vodních toků. Dospělí jedinci se totiž odplouvají rozmnožovat do Sargasového moře, jejich několikacentimetrové larvy se pak s pomocí Golfského proudu vrací zpět do evropských řek. Přehrady jsou však pro ně nepřekonatelnou překážkou.

Vlažná unie

Oslabenou populaci navíc decimuje komerční lov u břehů Evropy. Mladí úhoři, takzvané monté, pak končí na talířích v luxusních restauracích nebo v úhořích farmách. "Evropská unie by měla farmový chov úhořů zakázat. Bohužel, příslušné evropské instituce se k tomu zatím staví velmi vlažně," říká Martin Dušek, který o přežití úhořů bojuje v Českém svazu ochránců přírody. Brusel sice v současnosti projednává návrh na ochranu úhořů, největšími hrozbami pro jejich populaci, tedy přehradami a farmovým chovem, se však kvůli tlaku komerčních subjektů nezabývá. V Česku úhoří farmy nejsou, existují například v Itálii, Francii, Portugalsku, Španělsku nebo v Japonsku Kvůli přehradám se v Česku úhoři dostanou jen do několika málo řek na severozápadě země. Kromě dolního toku Labe doplují do části Ohře, Ploučnice a Kamenice. Ochránci přírody se snaží jim otevřít další části řek budováním takzvaných rybích přechodů na vodních stavbách.

I ryby potřebují přechody

Všechny nově budované bariéry na tocích přitom podle vodního zákona musí být rybím přechodem vybavené. "Bohužel je tam výjimka pro případ, pokud by to vyžadovalo příliš vysoké finanční náklady nebo to nebylo technicky možné," posteskla si Zuzana Sýkorová z Českého rybářského svazu. Nad přehrady se mladí úhoři dostávají jen díky umělému vypouštění monté ochránci přírody a rybáři. Po osmi až dvanácti letech, kdy dospějí a chtějí se vydat na "svatební cestu" do Sargasového moře, však hromadně hynou v turbínách vodních elektráren. "Ročně jsou to tisíce úhořů," zmínil Dušek. U přehrad se proto postupně snaží prosadit vybudování bezpečné cesty, kterými by úhoři mohli smrtící turbíny obeplout.

Zdroj: Střední Čechy

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů