Sobota, 20. dubna 2024

Projekt sdružuje ekologická informační centra

Projekt sdružuje ekologická informační centra
V Plzeňském kraji začal oficiálně projekt, který sdružuje informační centra zaměřená na problematiku životního prostředí. Do projektu patří osm informačních center, která provozují ekologicky zaměřené organizace. Centra mají často vlastní specializaci, společně dokážou poskytovat informace o 12 hlavních problémech životního prostředí. Projekt představuje výstava, která dnes začala v Plzni. Řekl to mluvčí projektu Tomáš Popp z organizace Envic, která ho řídí.
Životní prostředí má bezprostřední vliv na kvalitu života a na zdraví, řekl Popp. Hlavním úkolem sítě center je informační a poradenská činnost a vzdělávání. Jednotlivá centra jsou propojena a vyměňují si mezi sebou informace. Kromě poradenství budou pořádat přednášky a vzdělávací akce.
"Problematika životního prostředí je neobyčejně široká a zahrnuje mnoho oblastí lidské činnosti i vědních oborů. My jsme proto vybrali několik důležitých témat, která se životního prostředí přímo dotýkají a jimž se systematicky věnujeme," řekl vedoucí projektu Václav Šváb. Mezi hlavní témata patří například doprava, odpady, kvalita ovzduší a vody, energie, ekosystémy, krajinotvorba, ochrana přírody, ekologické zemědělství nebo stavby ekologických domů.
Kromě organizací, které se zabývající ochranou životního prostředí, jsou partnery projektu Plzeňský kraj, Český hydrometeorologický ústav, Ústav pro životní prostředí Přírodovědecké fakulty UK v Praze a podobně. Projekt podpořil Evropský sociální fond. Centra provozují například místní organizace Českého svazu ochránců přírody.
Plzeňské centrum se specializuje zejména na ochranu zvířat, energetiku a tepelně-technické vlastnosti budov, centrum v Domažlicích je zaměřeno na ekologické zemědělství, biopotraviny, ochranu přírody, primitivní plemena domácích zvířat a management biologicky cenných území. Infocentrum ve Spáleném Poříčí se věnuje hlavně ochraně zvířat a provozu záchranné stanice žijících živočichů, programům biodiverzity, ekologická výchově ve školách a čištění odpadních vod. Další infocentra jsou v Plasích na severním Plzeňsku, v Radnicích na Rokycansku, v Sušici a Klatovech na Klatovsku a v Kladrubech na Tachovsku.
Informace o projektu jsou na internetové adrese www.envic.cz.
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů