Čtvrtek, 25. dubna 2024

Krajský úřad potvrdil, že rozšiřování vozovky na Opavské ulici je nepovolené, lípy možná zůstanou

Krajský úřad potvrdil, že rozšiřování vozovky na Opavské ulici je nepovolené, lípy možná zůstanou

OSTRAVA-PORUBA – Krajský úřad potvrdil výhrady sdružení Arnika a více než osmi stovek obyvatel Poruby, kteří podepsali petici proti kácení lip. Rozšiřování vozovky na Opavské ulici, jemuž mělo padnout za oběť 17 zdravých stromů, není povoleno. Ohlášení, na jehož základě se měly úpravy silnice provést, je podle krajského úřadu protiprávní. Stromy jsou tak prozatím zachráněny. Občané s kácením stromořadí zásadně nesouhlasí a obávají se zhoršení životního prostředí.

 

 

„Při rozhodování o kácení stromů porušila porubská radnice zákon, proto jsme se obrátili na krajský úřad,“ vysvětluje Helena Váňová z ostravské pobočky Centra pro podporu občanů sdružení Arnika. „Stavební povolení, vydané pro úpravy silnice, nezahrnovalo její rozšíření, ani rozšíření ostrůvku MHD. Majitelé sousedních nemovitostí navíc nebyli o plánovaných stavebních úpravách informováni vůbec. Jsme přesvědčeni, že pokácení sedmnácti vzrostlých lip je příliš velkou cenou za rozšiřování vozovky,“ dodala Váňová.

 

„Jsme velmi rádi za novou naději, že se stromy před našimi domy nebudou kácet. Bydlení na rušné Opavské ulici si bez lipového stromořadí vůbec nedovedeme představit,“ říká Edvard Krejsa, zástupce místních občanů. Ti předali již v polovině července porubské radnici petici s osmi sty podpisy, požadující zachování stromořadí na Opavské. „Zastupitelé naši petici projednávali na začátku září. Ačkoliv jsme je upozornili na to, že při vydávání stavebního povolení byl porušen zákon, zastupitelé naši petici téměř jednohlasně a prakticky bez diskuse odmítli,“ říká Krejsa.

 

Stromořadí 17 lip v Opavské ulici chce pokácet porubská radnice. Důvodem je plánované rozšíření ostrůvku MHD o 30 cm. Kvůli němu by muselo následně dojít k rozšíření celé vozovky, na jejímž okraji rostou stromy. Ty jsou však dnes jedinou ochranou přilehlých bytových domů před negativními vlivy nejrušnější komunikace v Porubě. Protože Porubská radnice celou tuto akci považovala podle stavebního zákona za „drobnou stavbu“, nevedla na ni  vůbec stavební řízení. Krajský úřad Moravskoslezského kraje označil tento postup za nezákonný a nařídil Magistrátu města Ostravy zrušit sporné rozhodnutí do konce listopadu. Pak se bude o celém stavebním záměru rozhodovat znovu.

 

tisková zpráva sdružení arnika

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů