Úterý, 23. dubna 2024

Toshiba má tiskárnu na "plastový papír"

Toshiba má tiskárnu na "plastový papír"
Japonská firma Toshiba vyvinula tiskárnu na ekologický "plastový papír", který může být použit několikasetkrát po sobě.
Tiskárna by tak podle internetových stránek BBC mohla pomoci firmám snížit emise uhlíku, za něž jsou odpovědné, především díky omezení spotřeby papíru. Průmysloví experti ale varují, že by pro firmy mohlo být obtížné si na opakovaně použitelný papír zvyknout.
"Plastový papír" pro mnohonásobné použití může podle zástupců Toshiby najít uplatnění v řadě případů, kdy není zapotřebí vytištěné dokumenty uchovávat. Cílem prý nicméně není, aby nová tiskárna B-SX8R zcela nahradila tiskárny na klasický papír.
Papír užívaný v tiskárně B-SX8R je vyroben ze stejné umělé hmoty, jakou známe z PET láhví. Přes tento plast je přetažena vrstva chemických pigmentů citlivá na teplo, která za různých podmínek zbělá, nebo naopak zčerná. Příslušnými změnami teploty a ochlazováním je tak možné psát či mazat černobílý text.
Tiskárna dokáže vytisknout dvanáct stránek za minutu, "plastový papír" může být podle mluvčího Toshiba TEC Europe Mikea Keanea za normálních pracovních podmínek použit pětsetkrát.
Keane upozornil, že tato technologie se poprvé objevila již v 70. letech a byla využívána u faxů. "Nic z toho není vlastně nová technologie," podotkl Keane.
Pokud firma použije "plastový papír" zhruba pětsetkrát, jsou náklady na provoz B-SX8R přibližně stejné jako u laserových tiskáren, uvedl dále Keane.
Zdroj:Podniky a trhy
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů