Čtvrtek, 28. března 2024

Konec povodním? Snad ano!

Konec povodním? Snad ano!
Obyvatelé Znojemska, kteří bydlí v záplavových oblastech pod Vranovskou přehradou, si snad konečně oddechnou. Krajský úřad připravil mimořádnou manipulaci nad rámec platného manipulačního řádu vodního díla Vranov. „Je to průlom,“ konstatoval vedoucí odboru životního prostředí Jaromír Mička.

Nejedná se o nový řád, jehož problémem je skloubit často značně protichůdné zájmy zainteresovaných stran (na něj si budeme muset ještě nějakou dobu počkat), ale v rámci možností umožňuje řešit případné povodně s předstihem, což doposud bylo možné jen v omezeném rozsahu.

Důležitým faktem je snížení maximální zásobní hladiny v zimním období o další dva metry, což znamená, že hladina bude vzhledem k přepadu nižší o takřka čtyři metry. Pokud jsou zásoby sněhu v povodí nad Vranovskou přehradou, může být nádrž vypuštěna ještě víc. Je možné uvolnit zásobní prostor až do poloviny objemu vody ve sněhu nad Vranovskou přehradou. Přehrada se nemůže vypustit celá, musí být zachována určitá výše hladiny, aby nedošlo k problémům se statikou hráze. I tak je možné snížit hladinu v extrémním případě až o takřka 20 metrů pod přepad. Dále je možné na základě údajů monitorovacích stanic při vydatných srážkách a také při nepříznivé předpovědi počasí předpouštění v předstihu i spodními výpustmi. V případě povodní či jejich hrozbě je možné z Vranovské přehrady operativně vypouštět 130 kubíků za sekundu (nedochází ještě k záplavám), po zabezpečení obce Vranov až 220 krychlových metrů. Dále je řešena problematika vypouštění nádrže při končící povodni.

„S touto verzí souhlasíme,“ konstatoval vedoucí úseku generálního ředitele Povodí Moravy ing. David Fína. Také Vladimír Vácha uvedl za EON, že z jejich strany nebyly vážnější připomínky a s navrhovaným řešením souhlasí. Vladimír Jakoby, vedoucí oddělení vodního hospodářství na Krajském úřadě Jihomoravského kraje uvedl, že bude vydáno rozhodnutí, čímž vstoupí mimořádná regulace v platnost. Bude platit až do schválení revize manipulačního řádu. Přírodě se poručit nedá, ale je v lidských silách některé negativní důsledky omezit. Dobrá manipulace s vodou na Vranovské přehradě je jednou z mnoha možností.

Jiří Eisenbruk
http://test.znojemsko.cz
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů