Pátek, 29. března 2024

Náměstek Pojer se zúčastní posledního rozloučení s profesorem Veselovským

Náměstek Pojer se zúčastní posledního rozloučení s profesorem Veselovským

Náměstek ministra životního prostředí František Pojer se zítra, spolu s řadou dalších kolegů z MŽP, zúčastní posledního rozloučení s jedním z nejvýznamnějších českých zoologů prof. RNDr. Zdeňkem Veselovským, DrSc. Profesor Veselovský zemřel v pátek 24. listopadu. Poslední rozloučení se zesnulým se koná v pátek 1. 12. 2006  ve 12:00 ve Velké obřadní síni Strašnického krematoria.

 

Zdeněk Veselovský se narodil 26. 8. 1928. Po absolvování přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy v Praze zde pracoval v letech 1952 – 1959 jako vysokoškolský asistent.

 

Většina jeho profesního života je ale spjata s pražskou ZOO, kde působil přes 30 let. Ještě v době VŠ studií pracoval rok jako zoologický asistent tehdejšího ředitele Cyrila Purkyně, v roce 1959 byl pak jmenován ředitelem. Po jeho nástupu se pražská zoologická zahrada postupně změnila v instituci evropského i světového významu. Zásadní podíl na záchraně koně Převalského, jedny z prvních světových odchovů gepardů, levhartů obláčkových, vlků hřivnatých, tučňáků Humboldtových a dalších obtížně se rozmnožujících druhů - to vše přispělo k vytvoření vysoké mezinárodní prestiže pražské zoo. Ne náhodou vykonával prof. Veselovský řadu funkcí v Mezinárodní unii ředitelů zoologických zahrad (IUDZG). V roce 1964 byl zvolen za generálního sekretáře této organizace, v letech 1967-1971 pak vykonával funkci viceprezidenta a v letech l971-1975 byl prezidentem této prestižní organizace. Stal se čestným členem Evropské akademie věd a umění. Byl činný i na domácí půdě – 25 let předsedal Československé společnosti ornitologické a dlouhá léta působil jako místopředseda zoologické společnosti při Akademii věd České republiky. Prof. Veselovský vykonával funkci ředitele ZOO Praha do roku 1988.

 

Během celého svého života byl neúnavným propagátorem a popularizátorem přírodních věd. Napsal desítky knih a nesčetně článků, publikoval v zahraničních odborných časopisech. K jeho nejznámějším knihám patří „Výlet do třetihor“, „Chováme se jako zvířata?“, „K pramenům Orinoka“ nebo „Obecná etologie“. I v dobách, kdy byl pracovně vytížen ředitelskou funkcí, ale i po odchodu do penze si nacházel čas na přednášky i vedení diplomových prací posluchačů Univerzity Karlovy i Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích.

Zdroj:MŽP
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů