Úterý, 23. dubna 2024

Do konce roku lze požádat o příspěvek z prostředků Zelené energie

Zelená energie podpoří rozvoj využívání obnovitelných zdrojů

Do konce roku lze požádat o příspěvek z prostředků Zelené energie

Deset haléřů z každé kilowatthodiny, které platí zákazníci Skupiny ČEZ za Zelenou energii navíc k běžné sazbě za elektřinu, přinese brzy konkrétní užitek v podobě podpory projektů pro výzkum, popularizaci a větší využívání obnovitelných zdrojů energie. Žádost o příspěvek z prostředků Zelené energie mohou do konce tohoto roku podat subjekty, které v těchto oblastech realizují nekomerční projekty.

„Zelené desetníky“ poplynou do tří oblastí. Patří mezi ně praktický výzkum, vzdělávání a osvěta o obnovitelných zdrojích energie a výstavba nových zařízení využívajících obnovitelné zdroje. O příspěvek mohou žádat vědecko-výzkumná pracoviště, školy, občanská sdružení, nadace, ústavy sociální péče, domovy důchodců i subjekty veřejné správy. Poskytovaná podpora dosáhne částky až milion korun na jeden projekt. O přidělení a výši grantů rozhodne na začátku příštího roku Rada Zelené energie, ve které jsou odborníci z řad vědců, ekologů a energetiků.

Zelená energie je elektřina vyrobená z obnovitelných zdrojů – vody, slunce, větru a biomasy. Skupina ČEZ ji nabízí zákazníkům, kteří chtějí zdůraznit svůj zodpovědný postoj k životnímu prostředí. Příplatek za odběr Zelené energie je jen symbolický, činí deset haléřů za každou odebranou kilowatthodinu. Za letošní rok se tímto způsobem shromáždí prostředky ve výši až čtyř milionů korun.

Formulář žádosti o příspěvek z prostředků Zelené energie a podrobné informace jsou k dispozici na stránkách www.zelenaenergie.cz.

Zelená energie podpoří mimo jiné výstavbu nových zdrojů využívajících obnovitelnou energii. Na snímku malá vodní elektrárna na šumavské řece Vydra.

Zelená energie podpoří mimo jiné výstavbu nových zdrojů využívajících obnovitelnou energii.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů