Středa, 24. dubna 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Podpora výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů se pro příští rok zvyšuje. Energetický regulační úřad (ERÚ) rozhodl o tom, že výkupní ceny u stávajících zdrojů vzrostou o dvě procenta. Podle předsedy ERÚ Josefa Fiřta se u zelených bonusů do zvýšení kromě inflace zohlednil i nárůst tržní ceny silové elektřiny o 15 procent. "Významnou změnou pro příští rok je zvýšení podpory cíleně pěstované a zelené, takzvané lesní biomasy. U první jsme při výpočtu ceny zahrnuli i nárůst ceny paliva o 16,6 procenta, u druhé o 11 procent," informoval Fiřt.

Konference PGAs of Europe ve španělské Murcii se zúčastnili i zástupci PGA C v čele s prezidentem Petrem Nitrou.
"Hlavním tématem konference bylo životní přostředí, ekologie při výstavbě a údržbě golfových hrišť," prozradil Nitra. Semináře byli přítomni zástupci PGAs of Europe, amatérské asociace v oblasti Murcie, ekologové, zástupci Strany zelených a další odborníci.

Peking chce do pěti let eliminovat znečištění vzduchu o 40 procent, zaznělo to v novém plánu na ochranu životního prostředí a ekologickou výstavbu, který dnes zveřejnil Městský úřad pro ochranu životního prostředí v Pekingu společně se Státním výborem pro rozvoj a reformy.
Podle tohoto plánu je třeba realizovat cíl, v jehož rámci se kvalita vzduchu v Pekingu musí značně zlepšit v r. 2008, a dále kvalita vzduchu v centrálních městských obvodech musí podstatně vyhovět normám.
Vedoucí činitel Městského úřadu pro ochranu životního prostředí v Pekingu uvedl, že se zavede nové normy pro výfukové plynu motorových vozidel. Kromě toho bude pokračovat technická přestavba kotlů na uhlí.

Dolní Bousov - Inspekce životního prostředí navštívila lokalitu nedaleko obcí Bechov, Dolní Bousov a Rohatsko, aby zkontrolovala stížnost občanského sdružení Maxima na pokračující černou skládku. "Na našem pozemku se černá skládka nikdy nenacházela. Byla pouze na pozemku soukromého majitele u Bechova a ta byla na jaře zlikvidována," uvedl místostarosta Jan Jihlavec.

Přes 8 milionů korun získala z operačního programu Průmysl a podnikání (OPPP) společnost MVE Šestidomí na výstavbu nové vodní elektrárny na řece Úpě.
Společnost investovala do výstavby elektrárny dohromady přes 20 milionů korun, přičemž zmíněných 8 milionů získala jako nevratnou dotaci z programu Obnovitelné zdroje energie.
„Do strojovny jsme umístili horizontální turbínu typu Kaplan o průměru 1 200 mm s průtokem od 0,5 m3/s do 7,15 m3/s, ke které je na přímo připojen generátor s maximálním výkonem 426 kW (501 kVA). Zkušební provoz jsme zahájili letos v dubnu, závěrečná kolaudace a následné uvedení do trvalého provozu se uskuteční v březnu roku 2007, upřesnil Petr Roček, jednatel společnosti.
„MVE Zelená louka - Trutnov“ má spád 7,15 metrů a vzhledem k jezovému charakteru je schopna využívat téměř celého hydropotenciálu lokality. Nachází se na řece Úpě v katastrálním území Horní Staré Město. Jedná se o průtokovou elektrárnu s automatickým bezobslužným provozem, roční výroba elektrické energie by měla dosáhnout až 1 431 MWh.

Prodejem uměleckých předmětů vyrobených výhradně z odpadu nalezeného na skládkách se již dvacet let živí brazilský výtvarník Lino Silva. Silva, známý v okolí jako "strýček Tino", bydlí v Rocinhe - největším slumu Rio de Janeira, a jeho objekty vytvořené z odpadků s oblibou kupují především turisté. Před nedávnem otevřel Silva uměleckou dílnu, kde učí na 150 dětí ze slumů, v nichž žije na 200 tisíc chudých Brazilců, uměleckému řemeslu. Na snímcích poslední Silvův výtvor: model chudinské čtvrti Rio de Janeira.

Obchodní řetězec Tesco plánuje zužitkovat své klubové karty v rámci ekologické strategie. Společnost bude odměňovat speciálními body ty zákazníky, kteří recyklují veškeré obaly včetně konzerv a lahví. V obchodě v Cheshuntu probíhá v současnosti test recyklačního stroje. Tesco chce jejich provoz zahájit po Novém roce. Iniciativa k získání zelených klubových karet odstartovala už v srpnu. Byla zaměřena na zákazníky, kteří používají stejné nákupní tašky pro opakovaný nákup. Tescu se podařilo snížit počet igelitových tašek na jedno použití a v úspěšné strategii chce pokračovat recyklací.

Z lesů státního podniku Lesy České republiky (LČR) zamíří v letošním roce na trh až 400.000 kusů vánočních stromků. Je to zhruba stejně jako v minulých letech. Stromky pocházejí buď z prořezávek mladých porostů, nebo z plantáží vánočních stromků. LČR patří asi polovina lesů v zemi.
Největší množství stromků ze státních lesů přijde na trh zhruba deset až 14 dní před Štědrým dnem. Drtivou většinu stromků na trh dodají lesnické společnosti, které v lesích státního podniku hospodaří. Pěstováním stromků na speciálních plantážích se v rámci LČR zabývá Lesní závod Boubín se sídlem ve Vimperku.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů