Sobota, 20. dubna 2024

Ekologové žádají zrušení zóny Třanovice-Hnojník

Ekologové žádají zrušení zóny Třanovice-Hnojník

Zrušení stavby logistického a průmyslového parku Třanovice-Hnojník na Frýdecko-Místecku požaduje občanské sdružení Třanovické ekologické sdružení (TES). Zóna má pohltit 49 hektarů zemědělské půdy, projekt prosazuje plzeňská developerská společnost KB Král. Podle ekologů se zdejší obyvatelé bojí, že výstavba několika ohromných hal a nárůst nákladní dopravy zničí jejich dosud poklidný život na venkově. Vyplývá to z tiskové zprávy, kterou dnes ČTK zaslal zástupce TES Radim Pašek. Reakci firmy KB Král zjišťujeme.

Součástí zprávy je také otevřený dopis, adresovaný ministru průmyslu a obchodu Martinu Římanovi a hejtmanovi Evženu Tošenovskému. Ekologové oba politiky v dopise vyzvali, aby začali jednat přímo s investorem, nabídli mu jinou plochu a splnili tak závazek z takzvané Deklarace porozumění, která byla nedávno podepsána k urychlení výstavby automobilové továrny Hyundai v Nošovicích na Frýdecko-Místecku. V uzavřeném dokumentu se politici ekologickým organizacím zavázali, že nebudou podporovat výstavbu nových průmyslových zón na zelené louce.

Ministerstvo průmyslu a obchodu se k otevřenému dopisu nechtělo vyjádřit s tím, že ho dosud oficiálně neobdrželo. Hejtman kraje Evžen Tošenovský dnes dopis dostal, nicméně uvedl, že nemůže vstupovat do už realizovaného projektu. "Zóny mají obce v územních plánech delší dobu a soukromníkovi prodali vlastníci pozemků plochy nedávno. Já opravdu nemám zbraně na to, abych je ovlivňoval. Ani kraj, ani krajský úřad, nejsou obcím nijak nadřízeni. Jde o soukromý projekt," řekl ČTK Tošenovský.

Doplnil, že deklarace porozumění, kterou uzavřely stát, kraj, společnost Hyundai Motor Manufacturing Czech (HMMC) spolu s ekologickými nevládními organizacemi obsahuje závazek kraje a státu, že zastaví přípravy strategických průmyslových zón Šilheřovice a Dolní Lutyně. Podle hejtmana ale neobsahuje žádný závazek směřující k zastavení veškerých rozběhnutých soukromých podnikatelských aktivit v plánovaných průmyslových zónách na území kraje. "Na to kraj nemá zbraně a hejtman do takových sporů vstupovat nemůže," dodal.

Proti zóně, které by zasáhla na území Třanovic a Hnojníku, už ekologové protestují delší dobu. Sepsali petici proti stavbě, pod kterou posbírali 300 podpisů a předali zastupitelům obou obcí. Kvůli účinnějšímu boji založili občanské sdružení TES.

Podle Paška stavební úřad v Hnojníku zastavil pod tlakem ekologů územní řízení, ke kterému odbor životního prostředí v Třinci nevydal povolení k umístění stavby pro její nežádoucí vliv na podhorskou krajinu. "Předpokládáme, že bude zahájeno nové územní řízení a že se ho budeme zase účastnit," dodal.

Plzeňská developerská firma KB Král chce podle dřívějších informací do Třanovic a okolí přilákat většinou zahraniční investory, kteří by mohli v regionu vytvořit kolem 2700 nových pracovních míst. Podle majitele společnosti Bohumila Krále by mezi nimi měli být i dodavatelé nošovické automobilky Hyundai. V Třanovicích už funguje venkovská průmyslová zóna, ve které vzniklo 400 lidí. KB Král chce investovat také do stavby průmyslové zóny v nedalekých Horních Tošanovicích o rozloze zhruba 68 hektarů. Tuto stavbu údajně blokují ekologové ze sdružení Beskydčan.

Korejská automobilka, která chce v Nošovicích postavit továrnu přibližně za 28 miliard korun, láká na sever Moravy stále více investorů. Zatímco před dvěma lety bylo v Moravskoslezském kraji deset průmyslových zón s obsazeností kolem 50 procent, dnes je v regionu 15 zón, ve kterých jsou již tři čtvrtiny připravených území obsazené.

Zdroj: www.agris.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů