Úterý, 16. dubna 2024

Blíží se zákaz použití olověných vodovodních přípojek

Blíží se zákaz použití olověných vodovodních přípojek
Od roku 2013 vstoupí v platnost nařízení EU, na jehož základě se bude muset snížit povolený obsah olova v pitné vodě z 25mikrog/dm3 na 10mikrog/dm3. Jinými slovy, blíží se doba, kdy i města a obce budou nuceny řešit problém olověných potrubí.

Ještě do poloviny 20. století byly v mnoha zemích včetně České republiky vodovodní přípojky zhotovovány z olověných trubek. Výhodou tohoto materiálu bylo jeho snadné použití, tvárnost a odolnost vůči korozi. Tehdejší zdravotní instituce se nezabývaly negativním vlivem olova na kvalitu pitné vody (stejný problém se týká azbestocementových potrubí).

V současné době připravované změny norem ohledně kvality pitné vody způsobí, že majitelé vodovodních přípojek budou muset olověná potrubí rekonstruovat. Přihlédneme-li k jejich dobrému technickému stavu (nepodléhají korozi a zanášení vodním kamenem), lze obsah olova ve vodě snížit tím, že se dovnitř potrubí zavede materiál (PET trubka) oddělující vodu od materiálu potrubí, který vytvoří překážku pro částice olova. Takto upravené potrubí bude nadále sloužit svému účelu. Tato nová koncepce renovace vodovodních přípojek z olověných trubek - známá jako NEOFIT - navíc pomůže vyřešit problém ztrát pitné vody v systému.

NEOFIT V PRAXI

Technologie rekonstrukce olověných vodovodních přípojek měla v České republice premiéru v druhé polovině roku 2005 v Olomouci. Investorem bylo město v zastoupení Středomoravské vodárenské společnosti, a. s. Při této akci byly přednostně vybrány přípojky pro mateřské a základní školy. Vzhledem k tomu, že se metoda NEOFIT uskutečnila u nás poprvé, vedení realizační firmy pozvalo k zaškolení zástupce společnosti WAVIN z Francie. Po proškolení pracovníků začaly práce v praxi. Následně bylo vyhodnoceno použití této technologie pro různé typy přípojek (nejen různé délky, ale i různé materiály přípojek).

FUNKČNÍ SYSTÉM V ZEMÍCH EU

Ke zhodnocení prací na rekonstrukcích vodovodních přípojek uvedenou metodou je nutno brát na vědomí dva různé aspekty. Sanace vodovodního potrubí tímto způsobem už dlouhodobě funguje ve Francii, Německu, Anglii, Belgii a dalších zemích. Je to systém plně funkční, jeho výhody jsou nesporné a zkušenosti pozitivní.

Ovšem při provádění rekonstrukcí vodovodních přípojek je třeba velmi zodpovědně spolupracovat nejen s jejich vlastníkem, ale i s provozovatelem vodovodů. Zejména při vytyčování tras, výměně nebo montáži ventilů domovních přípojek atd.

V jiných státech Evropy se problém olověných přípojek diskutuje a řeší již několik let. Jde nejen o kvalitní a levnou výměnu nevyhovujících přípojek, ale také o omezení negativních dopadů na obyvatele obcí a měst, jako jsou rozkopané silnice a zdi, prach, hluk, dlouhodobé odstávky vody apod. Technologie NEOFIT nabízí moderní řešení, které splňuje všechny požadavky z finančního, technického i kvalitativního hlediska.

AUTOR: Daniel Šnajdr
produkt manažer Wavin Ekoplastik, s. r. o.
Zdroj:Moderní obec
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů