Pátek, 19. dubna 2024

Evropa zažívá nejmírnější zimu za stovky let

Evropa zažívá nejmírnější zimu za stovky let
Jako by to ani nebyl začátek prosince. Venku svítí slunce, kvetou kytky, tráva je zelená a po parcích se prohánějí lidé na kolečkových bruslích.
Zatímco v minulých osmi letech bylo na začátku prosince vždycky kolem nuly, včera pražští meteorologové naměřili skoro devět stupňů Celsia. Tedy stejně, jako v metropoli tradičně bývá v půlce října. Teplo má navíc vydržet ještě dva týdny. Sníh není v Česku ani na na horách a pořádná zima asi začne až těsně před Vánoci.
Češi si prostě musí zvykat na to, že plánovat zimní horskou dovolenou na začátek prosince už s jistotou prostě nejde. Proč ale zrovna letos je počasí takhle teplé? Odborníci na klima se v názorech liší. "Největší podíl na letošním abnormálně teplém podzimu má globální oteplování," míní klimatolog Vít Květoň z Českého hydrometeorologického ústavu.
Jenže vedoucí katedry klimatologie na Matematicko-fyzikální fakultě Josef Brechler vidí důvody teplého počasí jinde. Podle něj je letošní teplo způsobeno klimatickým prouděním v severní části Atlantiku. Studený vzduch nad Kanadou a severem USA tady proniká nad teplou vodu Atlantiku a podporuje vznik tlakových níží, které při cestě přes oceán přinášejí do Evropy teplý mořský vzduch.
"Obávám se, že globální oteplování není tím hlavním důvodem. V roce 1961 byla u nás zima ještě teplejší než teď, a nikdo to tehdy za globální oteplování nepovažoval. Česko se prostě nalézá v oblasti, která je ještě pořád pod vlivem Atlantského oceánu," vysvětluje Brechler.

Teplo je v celé Evropě
Ať už je neobvyklé teplo způsobené globálním oteplováním nebo prouděním vzduchu nad severním Atlantikem, v Evropě se mu nevyhnul téměř nikdo.
Příjemné teploty kolem osmi stupňů nad nulou jsou i v Dánsku, Finsku nebo v evropské části Ruska. V Moskvě dokonce včera naměřili historický rekord: 7,5 stupně Celsia. Dosud nejtepleji tady přitom bylo v roce 1898, kdy se Moskvané (zvyklí na tuhé mrazy) těšili ze šesti stupňů Celsia.
Historička Elena Xoplakiová z Bernské univerzity pátrala v pramenech sahajících až k počátku šestnáctého století a zjistila ohromující fakt: Evropa jako celek letos zažila vůbec nejteplejší podzim za posledních minimálně 500 let.
Pro Českou republiku to ale neplatí. Tepleji než letos bylo u nás například v roce 1961. Přesto byl u nás podzim o více než 2,5 stupně teplejší, než je na podzim obvyklé.
Zatímco na teplotní výkyvy v ostatních ročních obdobích si lidé zvykli a už se jimi zabývají i vědci, podzim se zatím víceméně vždycky pohyboval mimo jejich zájem. "Podzim byl zatím vždycky nejstálejší," zdůvodňuje Květoň.
Jestli budou Češi zažívat hřejivé podzimy či teplé začátky zim i nadále, se žádný meteorolog říct neodváží. Jisté ale je, že zimy se Češi dočkají. "O mrazy se bát nemusíme. Teploty kolem patnácti stupňů pod nulou přijdou," říká Květoň.

Radost i nejistota
Z toho, že je teplo, si mnou ruce stavební firmy, provozovatelé zoologických zahrad nebo silničáři. Na silnice totiž zatím museli vyjet jen začátkem listopadu. "Díky teplu ušetříme hodně peněz. Provádíme zalepování a opravy silnic," říká Karel Jírovec ze Správy a údržby silnic Jihočeského kraje. Dlouhý podzim bere jako kompenzaci za letošní tuhou zimu, na kterou padla většina letošního rozpočtu.
Teplo zatím pomáhá i zemědělcům. "V září bylo velké sucho, šlo těžko orat a část obilovin se zasela pozdě. Díky teplu teď obiloviny zpoždění dohnaly," říká prezident Agrární komory Jan Veleba.
Problémy naopak může teplo způsobit lidem, kteří podnikají v horských městech a vesnicích. Od hoteliérů přes majitele restaurací až po vlekaře jsou tady závislí na lyžařích, kteří ale zatím chybějí.
Nedostatek sněhu na horách přidělává problémy i lidem, kteří si sem objednali zájezd a chtějí ho kvůli teplu zrušit. "Pokud někdo zruší zájezd kvůli nedostatku sněhu, nárok na vrácení peněz nemá. Stejně jako v létě, když není teplo. S rušením zájezdů se ale příliš nesetkáváme," říká Tomio Okamura z asociace cestovních kanceláří.

S přispěním Ondřeje Stratilíka
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů