Středa, 24. dubna 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Životní prostředí. Americký Nejvyšší soud řeší žalobu, jíž se třináct států Unie domáhá, aby federální Úřad pro ochranu životního prostředí (EPA) zavedl emisní limity na oxid uhličitý pro automobilový průmysl. Státy v čele s Massachusetts se snaží dosáhnout toho, aby EPA k CO2 přistupovala stejně jako k jedovatým zplodinám (SO2, NOx). EPA to odmítá s tím, že na CO2 se nevztahuje zákon o ochraně ovzduší, na jehož základě vydává své limity. Lobby výrobců aut tvrdí, že karbonová legislativa by zdražila auta v průměru o tři tisíce dolarů.
Před Nejvyšším soudem (jde o poslední instanci; běžné soudy požadavek odmítly) jde o průlomový spor. Zatím nikdy totiž americký soud výslovně neshledal svou příslušnost ke globálnímu problému. Americký automobilový provoz má totiž na svědomí zhruba 6 procent světové produkce CO2. Maximálně představitelné 40% omezení by tak snížilo světové emise CO2 o 2,5 procenta.

Chemická směrnice REACH se začne zavádět od příštího dubna. Zástupci Evropského parlamentu, Komise a Rady Evropské unie se minulý týden dohodli na definitivním znění této právní normy. Europoslanci o ní budou hlasovat 13. prosince. O pět dní později by směrnici měli schválit ministři životního prostředí členských států v Radě. Komplikace se nepředpokládají.
Náběh platnosti všech ustanovení směrnice potrvá do konce roku 2018. Nová norma, o kterou se sváděl tuhý boj několik let, mimo jiné nařizuje bezpečnostní testy třiceti tisíc chemikálií používaných v evropském chemickém průmyslu. Ty lze najít v běžných produktech jako mýdlo či hračky.
Nejnebezpečnější toxické látky nebudou povoleny, pokud k nim existuje bezpečnější alternativa. Pro dalších 1500 rizikových substancí budou muset chemické firmy vypracovat plány pro jejich postupné nahrazení a pracovat s nimi za adekvátních bezpečnostních opatření.

Označenie environmentálne vhodný výrobok sa zmení na environmentálne vhodný produkt a budú ho tak môcť získať aj služby.
Vyplýva to z novely zákona o environmentálnom označovaní výrobkov z dielne Ministerstva životného prostredia (MŽP) SR, ktorú dnes schválila vláda SR. "Zmena spočíva v tom, že sa rozširuje možnosť získavania označenie z výrobkov aj na služby," povedal dnes novinárom hovorca MŽP Peter Višváder.
Novelou zákona sa má aj zosúladiť duplicita medzi slovenskou legislatívou a prepismi Európskej únie.

Podporu ve výši 30 miliónů korun získala jihomoravská firma ZEVO, která ve Velkém Karlově na Znojemsku vybudovala stanici na výrobu bioplynu z organických odpadů. Technologie fermentace biologických zbytků na bioplyn zatím nebyla nikde jinde v Evropě použita v tak velkém rozsahu. Včetně dotace zaplatila firma za stanici 180 miliónů korun. Získaný plyn vznikající fermentací odpadků používá firma na výrobu elektřiny. Chystá se ho využít i jako paliva do svých strojů.

Šumperk - Teplé počasí natolik zmátlo některé stromy a keře, že navzdory kalendáři vyhnaly pupeny a některé dokonce rozkvetly. Podle botaniků se neděje nic zvláštního, dřeviny tímto způsobem jen přirozeně reagují na teplé klima. "Není to rozhodně poprvé. Stává se, že jarní, ale i letní dřeviny a rostliny jsou popletené vyšší teplotou a mohou začít kvést. Letos je to zvláště vidět, protože takhle teplý listopad a začátek prosince v České republice nebyl už pětačtyřicet let," uvedla včera botanička Vlastivědného muzea v Šumperku Magda Zmrhalová. Téměř každý den padají teplotní rekordy, podle meteorologů se však má v příštích dnech ochladit. Ovocnáři tuto změnu vítají. Kdyby se totiž probudily k životu ovocné stromy a teplota pak prudce klesla, hrozilo by, že je mráz poškodí. Přesně to se stalo naposledy před pětadvaceti lety.
Na paní Jiřinu Vrlovou z Mladé Boleslavi čekalo v lese nedaleko vrchu Šibeňák u Bělé pod Bezdězem velké překvapení. Na Mikuláše šla do lesa s dcerou na procházku a našly zralé borůvky! Paní Vrlová natrhala půlku skleničky a ještě si utrhla dvě větvičky, aby jí známí věřili, že borůvky nevyndala doma z mrazáku. "Za celý život jsem se ještě s něčím takovým nesetkala, příroda se asi zbláznila," smála se paní Vrlová. Ta jezdí do lesíka u Bělé s celou rodinou na chalupu, tak má místní lesy moc dobře "prošláplé".

Ministerstvo životného prostredia (MŽP) SR odstúpilo od zmluvy so Západoslovenskou vodárenskou spoločnosťou pre jej viaceré pochybenia. Minister Jaroslav Izák spoločnosti stopol čerpanie z eurofondov aj preto, že by nemohli Bruselu transparentne vydokladovať použitie peňazí. Spoločnosť nimi financovala výstavbu čistiarne odpadových vôd a kanalizácie v Šahách. Rezort tvrdí, že vodárne neplnili zmluvne dohodnutý harmonogram stavebných prác, nemali platné verejné obstarávanie na dodávateľa stavby, dostatočne neinformovali MŽP, na čo ich rezort viackrát upozorňoval. Podľa hovorcu MŽP Petra Višvádera hrozilo, že vyše 240 miliónov korún určených na tento projekt sa nestihne prefinancovať do konca roka 2007. "V tom prípade by Slovensko o tieto prostriedky z eurofondov prišlo. Vzhľadom na to, že v zásobníku projektov bol dostatok takých investičných zámerov, ktoré umožňovali čerpanie týchto peňazí v súlade s ich pôvodným zámerom, boli použité na tento účel," uviedol Višváder v stanovisku, ktoré poskytol agentúre SITA.

Vanocni darek z Nadace Veronica
Webovy katalog Nadace Veronica obsahuje vice nez  nez 200 vytvarnych del a fotografii v cene od 100 Kc do mnohatisicovych castek.  Ceny del v katalogu jsou stanoveny s ohledem na beneficni charakter aukce a diky laskavosti darcu - umelcu ve vetsine pripadu nizsi nez v galeriich. Ziskane prostredky jsou urcene na obnovu skolnich prirodnich zahrad predevsim v Brne tak, aby detem umoznily travit vice casu v prirode blizkem prostredi.
Aukce je prodlouzena do 19. 12. 2006.
Za vasi pomoc dekujeme :-)  Jasna Flamikova, reditelka Nadace Veronica
Vanocni darek muzete poridit i prostrednictvim internetovych strankek http://www.nadace.veronica.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů