Čtvrtek, 25. dubna 2024

Rekordní investice v lyžařských areálech

Rekordní investice v lyžařských areálech
Nejen dálnice, nové továrny zahraničních investorů nebo stavby obchodních a rezidenčních čtvrtí ovlivňují tváře krajů.
Letos plynuly rekordní investice do modernizace většiny Skiareálů v severovýchodních Čechách.

Nejvíc novinek v Orlických horách
60 milionů spolykala výstavba nové čtyřsedačkové lanovky ve skiareálu Zakletý v Říčkách v Orlických horách. Ta je již ve zkušebním provozu. Lanovka nazvaná 1. Orlická dráha je dlouhá 1200 metrů a má přepravní kapacitu 2400 osob za hodinu. Stavba nahradila původní kotvový vlek. "V provozu bude 156 sedaček. Snazší nástup lyžařů umožní rozběhový pás," uvedl Stanislav Havel, jednatel Ski klubu Ústí nad Orlicí. Podle jeho slov přinese nová lanovka zimnímu centru výrazné zvýšení kvality služeb: "Lyžaři určitě přivítají snížení čekací doby ve špičkách. Předpokládáme, že umístěním dolní stanice lanovky u dojezdu modré sjezdovky dojde k lepšímu využívání spodní části této sjezdovky a umožníme lyžařům využití celého svahu této sjezdovky. Ta je délkou 1,5 kilometru nejdelší v Orlických horách. Investice v Říčkách ovšem budou mít i citelný dopad do peněženek lyžařů, služby tady podraží o zhruba 30 procent. Denní jízdenka v sezoně bude letos stát 450 korun."
Také druhé lyžařské středisko Orlických hor v Deštném investovalo. "Stavíme dvousedačku v areálu Marta I. Lanovka navýší kapacitu střediska o 1400 osob na celkových 5400 přepravených lidí za hodinu," uvedl František Prouza ze společnosti Sport Profi. Další novinkou v Deštném bude nové osvětlení pro večerní lyžování a nový způsob zasněžování pomocí stožárových mísičů. "Středisko nezdražuje, ce-ny budou stejné jako loni. Navíc zavádíme novinku - dětské jízdné i pro důchodce a zvýhodněnou cenu máme pro účastníky školních lyžařských výcviků, pro něž navíc uspořádáme závěrečný závod," dodal Prouza. Celodenní jízdenka v sezoně bude v Deštném stát 420 korun.

Kvůli natažení sjezdovky vybudovali tunel
Na Ještědu letos proinvestovali 250 milionů, v Janských Lázních 130 milionů, v Říčkách 60 milionů a tak bychom mohli pokračovat až k jedné z nejkurióznějších investic letošního roku. V Hlinsku kvůli protažení stávající čtvrtkilometrové sjezdovky o 150 metrů vybudovali tunel na hlavní silnici z Hlinska do Ždírce nad Doubravou. Tím vzniklo přemostění a řidičům se nad hlavami budou prohánět lyžaři. Ovšem těsně před zahájením zimní sezony dělají Hlineckým starosti ekologové. "Stavba je rozdělena na dvě etapy, první je vybudování tunelu a protažení lyžařského svahu. To je bez problémů a prakticky už hotovo. Druhou etapu stavby tvoří výstavba vleků, osvětlení a vodního hospodářství pro zasněžování. Proti této stavbě se odvolalo Sdružení pro ekologii Mikulovice, a vrátilo tak stavební řízení na začátek," vysvětluje provozovatel areálu Milan Akrman.
Ski klub v Hlinsku tak řeší hned několik problémů. Jeden vlek už byl na zrušení a částečně "odstrojen". Nyní ho znovu připravují k provozu alespoň pro původní délku sjezdovky. Podobně je to i s vybaveností areálu, která měla po zprovoznění delší sjezdovky zaznamenat některé úpravy.
Jak spor ekologů o lyžování na svahu, do kterého stát vložil 21 milionů a pardubický Krajský úřad dalších deset, dopadne, ukáže až zima.

Nejdražší lanovka byla na Černou horu
Z Jánských Lázní na Černou horu už od srpna jezdí nejmodernější kabinová lanovka v Česku. "Stavba přišla na 130 milionů korun a měla by odbourat fronty známé z původní lanovky," řekl jednatel firmy Mega Plus Petr Hynek. Firma také posílila umělé zasněžování. Celodenní jízdenka tady letos bude stát 590 korun.
V největším krkonošském lyžařském středisku ve Špindlerově Mlýně letos přibylo umělé zasněžování na sjezdovce Labská, nový objekt služeb pro lyžaře vyrostl v Horních Mísečkách a posílené zasněžování mají na Svatém Petru a Medvědíně. "Celkové investice letos činily asi 50 milionů korun," uvedl ředitel Skiareálu Jiří Beran.
V Peci pod Sněžkou připravili pro jednodenní lyžaře příjemnou novinku ve formě parkování zdarma. Zdejší firma Ski Pec nahradila dva vleky v lokalitě Klondike jedním moderním a vybudovala novou sjezdovku na Hnědém vrchu o délce 600 metrů. Pozadu nezůstala ani další střediska. V Herlíkovicích u Vrchlabí mají novou 1400 metrů dlouhou čtyřsedačkovou lanovku, která zdejší společnost Snowhill přišla na 60 milionů korun. Lanovka nahradila 30 let staré dvousedačkové zařízení a značně zvýší komfort návštěvníků zdejšího areálu. Celkové investice do lyžařských areálů v Krkonoších letos přesáhly čtvrt miliardy korun.
AUTOR: (šíf)

SKIPARK Dolní Dvůr leží v samém srdci Krkonoš, 6 km od Vrchlabí, 8 km od Černého Dolu a náleží do skupiny lyžařských areálů Skiregionu MARKID vzájemně propojených skibusy a jednotnými skipasy. Areál je charakteristický svou nenáročností, kvalitním vybavením areálu, pravidelnou úpravou lyžařských terénů a minimálními cenami. Vyhovuje tak především začínajícím lyžařům a rodinám s malými dětmi hledajícím lyžování v klidném prostředí bez front. Díky systému technického zasněžování je areál v provozu již od prvních zimních dní, a to každodenně od 9 do 16 hod. a večer od 17.30 do 21 hod. Novinkou je nově rekonstruovaná servisní budova areálu s občerstvením, lyžařskou školou a půjčovnou i sociálním zařízením. Nedaleko areálu je cca 100 bezplatných parkovacích míst. Pro zkušenější lyžaře je nedaleko SKIPARK Černý Důl s lanovými drahami a velkým výběrem z lyžařských tras, terénů i služeb.

SKIPARK Černý Důl leží v centru východních Krkonoš, 4 km od Janských Lázní a je nejatraktivnějším ze skupiny lyžařských areálů Skiregionu MARKID vzájemně propojených bezplatnými skibusy a jednotnými skipasy. Černý Důl prošel za několik málo posledních let dynamickým rozvojem cestovního ruchu. Výrazný posun mezi tradiční lyžařská centra zajistila komplexní výstavba lyžařského areálu blížící se kvalitě evropských parametrů, která i nadále pokračuje se stále rostoucí kapacitou a kvalitou služeb. Ve SKIPARKu nově přibyla druhá třísedačková lanovka, dětský KID PARK s pojezdovým chodníkem a Snowpark s deseti překážkami. Areál je charakteristický svou rozmanitostí lyžařských terénů s vyžitím pro každého lyžaře, zejména pak pro rodiny s dětmi. Lyžařské podmínky v areálu vylepšuje systém zasněžování a pravidelná úprava tratí tak, aby po dobu provozu již od prvních zimních dní, denně od 9 do 16 hod a večer od 17.30 do 21 hod., byly pro každého lyžaře ideální. SKIPARK Černý Důl nabízí kvalitní lyžařské zážitky za stále nízké ceny. Pohodlí návštěvníkům zajišťuje SKIBAR a restaurace s venkovní terasou, kde lze využívat bezplatně i nové sociální zařízení. Přímo v areálu, 50 m od LD je bezplatné parkoviště s kapacitou 450 vozů.

SKIPARK Mladé Buky leží na úpatí východních Krkonoš, 6 km od Trutnova a je nejdostupnější ze skupiny areálů Skiregionu MARKID vzájemně propojených skibusy a jednotnými skipasy. Ve Skiparku nově přibyla třísedačková lanová dráha, dětský areál KID PARK s kompletním vybavením pro dětské vyžití včetně pojezdového chodníku. Snowpark s devíti překážkami nabízí adrenalinové vyžití pro zkušenější snowboardisty. Samozřejmostí je každodenní úprava všech lyžařských terénů tak, aby bylo lyžování denně od 9 do 16 hod. a večer od 17.30 do 21 hod. ideální. Areál je nadstandardně vybaven veškerým sortimentem služeb pro celodenní pobyt rodin s dětmi i ostatních milovníků zimních sportů. V areálu je bezplatné parkování pro cca 550 vozů včetně autobusů. Nedaleké město Trutnov nabízí ubytovaným návštěvníkům veškerý komfort kultury, zábavy, servisu a vyžití včetně krytého bazénu, ricochetu, tenisu, masáží atd. Pro letní sezonu připravujeme bobovou dráhu se sportovním a dětským areálem. Nedaleko naleznete i golfové hřiště a rekonstruovanou plovárnu Retro park Sejfy. www.skipark.cz
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů