Sobota, 20. dubna 2024

Objavili skládku chemických látok

Objavili skládku chemických látok

NEDED – Väčšie množstvo pesticídov a iných chemických látok, zakopané v areáli družstva v obci Neded, oznámil polícii pravdepodobne bývalý zamestnanec družstva.

Anonymné oznámenie preverovali policajti s pracovníkmi životného prostredia. „Keďže ide o viachektárový areál, na prvý raz sa im chemikálie ani mechanizmami nepodarilo nájsť. Napokon ich našli v sklenených a plasto­vých fľašiach v trojmetrovej jame, zasypané asi metrom zeminy,“ povedal jeden z policajtov. Hasiči v špeciálnom odeve odobrali z jamy vzorky.

Krajský policajný hovorca z Nitry Miloš Fábry hovorí, že zatiaľ nie je možné odkryť všetky chemikálie, lebo manipulácia s nimi si vyžaduje odborný zásah. Jamu nepretržite strážia. Policajti zo Šale začali trestné stíhanie vo veci ohrozovania a poškodenia životného prostredia. Páchateľovi hrozia až tri roky väzenia.

Podľa našich informácií boli látky v zemi tri kilometre od dediny uložené asi dvadsať rokov, ale v blízkosti poľnohospodárskej pôdy a asi 200 metrov od Váhu. Odborníci predpokladajú kontamináciu zeminy a podzemných vôd.

V Banskobystrickom a Nitrianskom kraji zistila mimovládna organizácia Ipeľská únia celkovo 148 skládok so starými chemikáliami po záručnej lehote. „Kedže do všetkých objektov sme sa pri monitoringu nedostali, predpokladáme, že ide len o 80 percent zo všetkých skládok. Napríklad o skládke v Nedede sme tiež nevedeli. Zoznam skládok sme dali úradom životného prostredia a polícii,“ povedal predseda únie József Wollent.

foto

Chemikálie našli v plastových fľašiach v trojmetrovej jame.

www.sme.sk

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů