Čtvrtek, 28. března 2024

Odpadní mafie se těší na Schengen

Odpadní mafie se těší na Schengen

Minulý týden bylo slavnostně ohlášeno, že ČR vstoupí do Schengenské zóny 31. prosince 2007. Naštěstí rozšíření Schengenu není automatické. Záleží totiž na tom, zda bude reálně fungovat obří rozšířená a modernizovaná policejní databáze SIS II.

Uvádím, že "naštěstí", protože doufám, že rozšíření Schengenu se ještě opozdí. Jinak totiž hrozí nebezpečí, že se stane z českého prostoru veleskladiště odpadu. Na hranicích již nebudou mít policisté v uniformách možnost prohlížet nákladní auta, zda k nám nevezou odpad.

V rámci EU úlohou celníků není již kontrola nákladu na hranicích. V rámci zemí EU se kamiony pohybují volně. Celníci mohou kontrolovat auta v rámci činnosti svých mobilních hlídek ve vnitrozemí státu. Kontroly kamionů kvůli nebezpečí dovozu nelegálního odpadu zaměstnávají mobilní skupiny celníků již dnes v příhraničí po celých dvacet čtyři hodin. I při jejich nejlepší snaze to mohou být v podstatě kontroly namátkové na určitých vytipovaných směrech. Dnes je velkým dobrodiním, že je na hranicích pohraniční a cizinecká policie, která kamiony prohlíží a v případě potřeby přivolá i celníky. Až policisté zmizí z hranice, odpadoví pašeráci budou mít volnou cestu.

Navážení dopadu začalo v druhé polovině roku 2005, kdy skládkování odpadu v Německu se velmi prodražilo. Koncem roku 2005 se především na severu Čech objevilo přes 15 000 tun nelegálního odpadu. Pro budoucnost nebuďme optimisty. Jsou zaznamenány případy, že se řidiči vysílačkami dorozumívají, zda jsou na hraničních přechodech kvůli odpadu právě kontrolovány kamiony. Lumpové jsou, žel, většinou minimálně krok před těmi, kteří mají dbát na udržení pořádku a zákonů.

Jaroslav Doubrava, starosta Telnice

Zdroj:Ústecký deník
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů