Čtvrtek, 28. března 2024

Ekologické a ekonomické svícení

Ekologické a ekonomické svícení

Podobně jako vytápění, je v zimních měsících velmi aktuálním tématem také svícení, neboť zkrátka v zimě je polovina dne ve tmě a bez umělých zdrojů světla si existenci těžko dovedeme představit. V současné době se stále více klade důraz na ekologii jakéhokoliv lidského jednání. Běžný spotřebitel se naučil třídit odpad, přijímá např. ekologičtější podoby vytápění, ale vždy jej zajímá, zdali to pro něj bude mít nějaký ekonomický efekt.

Jinými slovy, za ekologické produkty, respektive, za produkty, které jsou v rámci pořizovací ceny dražší, než ty neekologické, není ochoten platit. Sleduje přitom primárně krátkodobý efekt a vidí, že např. nízkoenergetická žárovka stojí cca 200 Kč a žárovka „obyčejná“ jen 10 Kč. Pro jakou se rozhodne, je zřejmé. Přitom, jednal by li skutečně jako pragmaticky a současně ekonomicky uvažující člověk, stačil by mu k zásadnímu přehodnocení chování prostý výpočet a následné uvědomění si skutečnosti, že úspora na provozních nákladech při používání spořivých žárovek je nesrovnatelně větší, než okamžitá úspora při nákupu levné běžné žárovky.

Jednoduchý výpočet vypadá takto: stačí vynásobit příkon žárovky cenou jedné kWh a dobou svícení. Když se pak k tomuto údaji přičtete pořizovací hodnota žárovky, máte před sebou cenu, kterou jste zaplatili za daný počet svícení. A výsledky?

Konkrétní peníze a tuny uhlí


Přibližně po 600 hodinách svícení se rozdíl v pořizovací ceně obou druhů žárovky vyrovná. Velmi zhruba je to doba přibližně dvou měsíců, po jejímž uplynutí začne majitel spořivé žárovky v porovnáním s majitelem žárovky běžné tzv. vydělávat či lépe řečeno spořit.

Běžně se takto dají uspořit v obyčejné domácnosti cca 3 000 Kč ročně. Nicméně, tyto výpočty jsou orientační a teoretické. Pro konkrétní představu je možné navštívit stránky http://www.svn.cz/uspornazarivka/04uspora.php, kde si může každý velmi jednoduchým zadáním vstupních dat spočítat svou vlastní potenciální úsporu. Navíc, pochopitelná nevole používat ekologické žárovky z důvodu jejich chladného světla a omezeného výběru designu, rozměrů a závitů, již dnes namá reálné opodstatnění, ekologická žárovka umí svítit "teple" a dokáže být i tou slavnou „miňonkou“.


Vedle čistě ekonomických výhod, které takovéto jednání nabízí, je možné také vnímat ještě i jiný a tedy ekologický rozměr věci. Po cca jednom roce svícení lze ušetřit na jedné stowattové žárovce cca 450 kWh, tím cca 2000 Kč vlastní kapse a přírodě asi 450 kg uhlí a 450 kg oxidu uhličitého. A to možná stojí za to (a není přitom nutné volit Zelené ani mávat praporkem Greenpeace).

 

Jaroslav Zákolanský
http://www.living.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů