Pátek, 29. března 2024

Sanace skládky za milion

Sanace skládky za milion

Trutnov - Odstranění obří skládky pneumatik v obci Babí by mohlo stát pouze jeden milion korun. Původně se přitom odhadovalo, že sanace vyjde na dva miliony.

" Likvidace vyjde na částku těsně pod jedním milionem korun," odhadl radní Hradeckého kraje pro zemědělství a životní prostředí Jiří Vambera. Vybraná firma by měla sanaci provést příští rok. " Nechceme, aby někdo pneumatiky pouze přemístil. Požadujeme, aby s nimi bylo řádně naloženo. Mohou například posloužit jako palivo v cementárnách," vysvětlil Vambera.

V bývalém areálu zemědělského družstva leží přes šest set tun pneumatik. Před deseti lety je do Babí navozila dnes už neexistující společnost Taure. Firma slibovala, že to je pouze dočasně. Navíc chtěla v Poříčí postavit továrnu na zpracování pneumatik. Nezískala ale potřebný úvěr. Dnes už neexistuje. Pneumatiky v obci zůstaly, skládka je trnem v oku především místním občanům. Finančně se na likvidaci mají podílet čtyři subjekty - Město Trutnov, Správa Krkonošského národního parku, Pozemkový fond a Hradecký kraj. Ten už dokonce poskytl na likvidaci skládky 200 tisíc korun. " Zhruba stejnou částkou by se mohlo podílet město a Krnap, Pozemkový fond by mohl podle předběžné domluvy poskytnout zbývajících asi čtyři sta tisíc koruun. Dohromady bychom tedy měli potřebný milion," řekl Vambera.

Musí vyřešit způsob úhrady

Hostinné - Mimořádné jednání zastupitelstva svolal na zítra starosta Karel Klíma. Jediným bodem schůze, která se koná od 17 hodin v zasedací síni městského úřadu, je sokolovna. Zastupitelé musí rozhodnout, jakým způsobem bude stavba za třicet milionů korun financována. Původně se počítalo s úvěrem, za který budou zástavou budoucí příjmy města. Schůze je přístupná pro veřejnost.

Krkonošský deník

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů