Pátek, 29. března 2024

MIT zkoumá nové možnosti výroby a přenosu energie

MIT zkoumá nové možnosti výroby a přenosu energie
Odborníci z výzkumného institutu MIT pracují na nové technologii, která by měla umožnit přenášet bezdrátově energii a dobíjet elektronické přístroje. Navrhli relativně jednoduchý systém, který by mohl dodávat energii do přenosných počítačů či MP3 přehrávačů i jiných zařízení. Jeho koncept je prý založen na století starých poznatcích a energie by mohla být přenášena i na vzdálenost více metrů. Ačkoli projekt je zatím ve fázi teoretického výzkumu, matematické výpočty a počítačové modelování ukazují, že by mohl fungovat.

"Položili jsme si otázku, jaký druh fyzikálních jevů lze využít pro bezdrátový přenos energie," řekl Marin Soljačić ze sekce Department of Physics and Research Laboratory of Electronics.Massachusettského technologického institutu (MIT), jeden z autorů konceptu.

Řešením by podle jejich názoru mohla skrývat rezonance - jev, který působí, že nějaký předmět vibruje, když na něj působí určitá energie. Rezonanci, která se předává je možné pozorovat např. u hudebních nástrojů. Místo akustických vibrací chce systém navržený experty MIT využít rezonance elektromagnetických vln. Běžné systémy využívající elektromagnetické záření, např. rozhlasové antény, nejsou pro efektivní přenos energie vhodné, protože energii šíří do všech směrů, a tak se její velká část zbytečně spotřebuje ve volném prostoru. K překonání tohoto problému tým vyvinul zvláštní třídu "nezářivých" předmětů s dlouhými rezonancemi, které poté, co jsou vystaveny působení energie, ji na sebe "navazují" a "neutíká" do prostoru. Pokud se pak přiloží k tomuto předmětu jiný s blízkou frekvencí, ukáže se, že energie může být "přelita" z jednoho objektu do druhého. Za hlavní problém přenosu energie vzduchem ke konkrétnímu zařízení považují zejména skutečnost, že přenos energie musí probíhat určitým směrem přímo ke spotřebiči. Soljacicův tým proto projektuje speciální antény, které vytvářejí elektromagnetické pole s určitou frekvencí, jenž se jakoby ve smyčce "drží" napájeného zařízení a vysílače a přenášená energie tak není plně vyzařována do okolí.

Systémy vybudované na tomto principu by podle výzkumníků mohly energii přenášet na tři až pět metrů, a tyto principy by se zřejmě daly prý aplikovat i do mikroskopického či nanoskopického světa.

Vědcům z MITu se pod vedením profesora Alana Epsteina podařilo sestrojit z křemíkových plátků model miniaturního spalovacího motoru, který i se všemi součástmi (kompresor, spalovací komora, chladicí systém...) není větší než kovová mince a je navíc také srovnatelně tenký. Jako zdroj energie pro přenosná elektronická zařízení by se tak možná v budoucnosti kromě palivových článků či baterií mohly uplatnit i miniaturní plynové turbíny. Nesetkáme se s nimi však zřejmě v běžné elektronice, kterou nosíme sebou či na sobě (jako systémy zabudované do oblečení), protože použití turbín naráží v tomto případě na překážku v podobě nutnosti vyfukovat za chodu pohonné jednotky úzký proud horkých spalin

Turbína funguje podobně jako tryskový motor letadel, ovšem s tím rozdlem, že počet otáček za minutu se pohybuje v řádu milionů. Pohon turbíny obstarává podobně jako u palivového článku organické palivo, ovšem ve srovnání s ním by turbína podle vývojářů pro dosažení stejného výkonu měla vystačit s menší spotřebou. Získat energii prostřednictvím přímého spalování má být totiž podle odborníků z MIT oproti chemické reakci probíhající v článcích účinnější.

Zmíněné výkonové srovnání je zatím však spíše teoretické, protože u turbíny zatím nebyl vytvořen skutečně plně funkční prototyp, vzhledem k tomu, že projektovaná mikroturbínka vyžaduje, aby jednotlivé součástky do sebe zapadaly na molekulární úrovni. Vědcům se zatím podařilo vyrobit s požadovanou přesností jednotlivé díly, ale nikoli ještě vyzkoušet jejich fungování v komplexní sestavě. Funkční prototyp zařízení lze očekávat až koncem roku. Odhadovaný výkon jedné mikroturbínky se pohybuje kolem 10 wattů.

K prvním uživatelům nové technologie bude zřejmě patřit americká armáda, která tento vývoj také finančně podporuje.
Zdroj:Technik
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů