Pátek, 29. března 2024

V ČR vznikla "Železniční platforma"

V ČR vznikla "Železniční platforma"
Lídři železniční dopravy a služeb s ní souvisejících a železničního průmyslu podepsali Memorandum k založení "Železniční platformy", která bude sloužit zájmům českého železničního sektoru jako celku, i zájmům jeho jednotlivých členů. Důvodem založení platformy jsou také požadavky EU na své členy, aby reformovaly železniční sektor. Železnice v Evropě prochází zásadní restrukturalizací, v rámci které již proběhly i některé reformy v ČR. Činnost platformy na tyto reformy naváže a zajistí při provádění dalších kroků jejich koordinaci. Zároveň platforma umožní sjednotit systém řízení železničního sektoru, který jako odvětví s velkým ekonomickým a sociálním potenciálem potřebuje jednotnou vizi týkající se jeho dalšího vývoje. Platforma má stimulovat konkurenceschopnost železničního odvětví, jeho nákladovou efektivitu a výkonnost. Bude mít také vliv na růst ekonomiky, společnost a životní prostředí.

K založení platformy sdělila výkonná ředitelka ACRI, jednoho ze zakládajících členů, Ing. Marie Vopálenská: "Cílem je vytvořit železniční širokospektrální, reprezentativní organizaci, která podpoří klima spolupráce nejen mezi subjekty železničního sektoru, ale zajistí spolupráci i v širším měřítku, s jeho podílníky, např. zákazníky. Platforma bude otevřena i dalším subjektům, které projeví o činnost ve sdružení zájem." Předseda předsednictva ACRI Tomáš Ignačák dále doplnil: "Jeden ze základních cílů strategie ACRI je všeobecná podpora železnice jako důležitého a perspektivního dopravního systému. Již v historii průmyslové podniky a první železniční společnosti úzce spolupracovaly a spolupodílely se na vzniku a dalším vývoji železničního dopravního systému. Proto ACRI podporuje myšlenky a cíle v integraci všech zainteresovaných oborů a podniků z oblasti železnice"

Memorandum podepsaly kromě ACRI i společnosti České dráhy, SŽDC, Nordisk Transport Rail, OKD Doprava, a.s., KPM Consult, Viamont, Centrum dopravního výzkumu a ČVUT Praha.
Zdroj:Technik
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů