Čtvrtek, 28. března 2024

Plasty s přídomkem "bio"

Plasty s přídomkem "bio"
Američtí vědci z Cornellovy univerzity vyvinuli nový způsob výroby plastů s využitím limonenu - oleje, který se vyskytuje v pomerančové slupce. Limonen, známý jako polylimonen karbonát, má podle vědců obdobné vlastnosti jako polystyren, složka pocházející z ropy, ale oproti němu je "ekologičtější". Výzkumníci v současné době provádějí testy, které mají ověřit různé parametry nového biologického plastu, např. jeho pevnost a jak snáší vysoké a nízké teploty. Pokud budou vyhovovat požadavkům, mohl by se "pomerančový plast" stát zajímavou "zelenou alternativou" k polystyrenu, plastu na základě ropy, obsaženému ve stovkách výrobků pro domácnost.

Ve výzkumu bioplastů se už lecos děje i v ČR, kde je však bohužel problémem malá podpora Zatímco v Evropě mají technologie s přídomkem bio-, či eko- doslova zelenou, v ČR obvykle zůstává jen u podpory teoretické, slovní.

Asi nejdále zatím došly projekty založené na využití škrobu, který jako přírodní polymer má široké uplatnění v papírenském, textilním i potravinářském průmyslu, zejména v obalové technologii. Pokud k výrobě plastu nebyla použita ropa, ale bramborový škrob, lze obaly a opotřebené fólie použít jako hnojivo. Po upotřebení nezatěžují přírodu, ale vracejí se do koloběhu živin v půdě.

Technologicky je výroba plastů založených na použití škrobu zvládnuta, bariérou jsou ovšem parametry ekonomické. Jak uvedl v rozhovoru pro týdeník Ekonom místopředseda Českého škrobárenského svazu a ředitel Škrobáren Pelhřimov Josef Hadrava, kvóty pro bramborový škrob se ČR podařilo vyjednat jen ve výši 33 600 tun, ačkoli zpracovatelské kapacity jsou vybudovány na 51 tisíc tun. "Kdo vyrobí škrobu více, musí nadbytečnou produkci bez subvencí exportovat do třetích zemí. Konkurence je ovšem tvrdá - sousední Německo smí vyrábět 360 tisíc tun škrobu, ale kapacity má vybudovány na 440 tisíc tun," konstatuje Josef Hadrava.

Zkušenosti s využitím brambor na plasty mají ve škrobárně Naturamyl v Havlíčkově Brodě, i horažďovická firma Lyckeby Amylex již ve spolupráci s brněnskými výzkumníky vyvinula a nechala si patentovat surovinu ze směsi škrobu a plastů., kterou s úspěchem odzkoušeli různí odběratelé, problémem je však opět relativně vysoká cena produktu. Výrobky z ekologického plastu jsou několikrát dražší, než standardní řešení v podobě běžných plastů jako např. polyetylénové fólie. Poté, co ekologické výrobky přešly mezi zboží v nejvyšším pásmu DPH nastaly pro vývoj bioplastů těžké časy.

A tak se u nás plasty rostlinného původu sice vyrábějí, ale ze surovin dovážených ze zahraničí. "Granule pro lisování plastů nakupujeme v Německu a v Itálii," říká Tomáš Hodek ze společnosti HBA.BIO, která prodává sáčky na kuchyňský odpad biologického původu. Celý balíček lze po naplnění kompostovat a posléze využít k hnojení zahrádky. HBA.BIO také nabízí i jednorázové stolní nádobí, které nakonec skončí opět jako živina pro půdu. Čeští spotřebitelé podle Tomáše Hodka právě kvůli ceně zatím velký zájem o ekologické zboží nemají.
Zdroj:Technik
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů