Sobota, 20. dubna 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Výstavba fermentační stanice s kombinovanou výrobou elektrické energie a tepla ve Vysokém Mýtě na Svitavsku se přibližně o půl roku opozdí. Starosta Martin Krejza řekl, že příčinou jsou administrativní těžkosti a opakované výběrové řízení na dodavatele. Na zařízení a na systém sběru biologického odpadu přispěje dotací 50 miliónů korun Evropská unie. "První výběrové řízení bylo zrušeno, nyní vypisujeme další. Vlastní stavba by měla začít nejdéle do konce června, v provozu bude fermentační stanice na podzim. Původně jsme předpokládali, že výstavbu zahájíme v těchto dnech, zdrželi jsme se ale přibližně o půl roku také kvůli složité administrativě Státního fondu pro životní prostředí," řekl Krejza. Deset miliónů korun přidá stát a Pardubický kraj. Vysokomýtská radnice se bude na projektu podílet několika milióny korun. Zařízení by mělo zpracovávat bioodpad z městské zeleně, jatek, firem z oblasti potravinářského průmyslu a zemědělských družstev.

Dočkáme se na Vánoce sněhu, zní již tradičně každý rok stejná otázka. A meteorologové letos odpovídají: Vyloučeno to není, předtím si ale ještě užijeme pár nebývale teplých dní.
Tento týden bude sice zpočátku připomínat klasické zimní dny, ale k jeho konci se znovu odpolední maxima vyšplhají až k devíti stupňům Celsia.
Sníh může padat jen ve vyšších polohách, ale od zítra se začne oteplovat a i na horách lze čekat spíše mrholení nebo slabý déšť.
Od 17. prosince by se pak mělo postupně ochlazovat. A podle matematických modelů se zdá, že by mohlo i sněžit, i když asi ne příliš vydatně.
Začátek letošní zimy zatím výrazně zaostává za tou loňskou. Nicméně například předloňská zima na počátku ledna také přinášela teploty až přes deset stupňů Celsia a sníh v tu dobu ležel jen v nejvyšších horských oblastech. Od poloviny ledna ovšem vydatně sněžilo a lyžařská sezóna nakonec byla úspěšná.
Teplé počasí ovlivňuje i život ptáků a zvěře ve volné přírodě. Například na řece Bečvě se díky teplu dosud neobjevili kormoráni. Netradičního chování si ekologové všimli i u některých obojživelníků nebo motýlů. Pozorovat se dají mloci či žáby, kteří by už měli dávno zimovat.

D11 - Termín otevření dálnice D11 od Poděbrad k Hradci Králové byl státem stanoven na úterý 19. prosince. Dvaačtyřicet kilometrů dlouhý úsek ovšem zná i svůj problém v podobě svedení celé dopravy z D11 do Libišan na Pardubicku. Plánované dotažení dálnice až do Hradce Králové totiž zablokoval dosud nedořešený spor s ekology. Podle ředitele Zdravotního ústavu v Pardubicích Tomáše Helmuta by však bylo svedení dopravy u Libušan nepřípustné. "Hluk by překročil stávající úroveň, která se už nyní pohybuje nad limity," řekl Helmut. Ředitelství silnic a dálnic věří, že hygienici, jejichž rozhodnutí je závazné, budou se zprovozněním dálnice D11 souhlasit. "Tím, že odvedeme nákladní dopravu, která je na staveništi, tak podmínky proti současnému stavu zlepšíme," uvedl generální ředitel ŘSD Petr Laušman. Provoz lze podle Laušmana pustit za stanovení podmínek, které budou následně splněny.

TACHOVSKO - V lesích na Tachovsku řádí od desátého listopadu zatím neznámý pytlák. Zastřelil už čtyři statné jeleny a jednu laň.
U obce Nová Ves zastřelil podle mluvčího západočeských policistů Jiřího Soukupa dva jeleny a jednu laň, když vnitřnosti zanechal na místě. "U obce Malkov zastřelil jelena šesteráka, kterého zanechal na místě a u obce Orlov jelena osmeráka, kterému odřízl pouze hlavu s trofejí a ostatní nechal na místě," popisuje Soukup.
Celkem způsobené škody přesahují částku 30 tisíc korun a vyšetřování vedou policisté z obvodního oddělení v Boru u Tachova.

Pouze ctyri z deseti oficialnich ekologickych indikatoru vykazuji pozitivni trend: ukazala to cerstva vladni zprava. Zvysuje se treba recyklace. Ale naopak roste automobilova doprava, v zemedelske krajine zase ubyva ptaku. A dalsi ukazatele, treba zdravotni stav lesu nebo exhalace oxidu uhliciteho, se sice nezhorsuji, ovsem zustavaji velmi spatne.
Ministri si nechavaji zpravu o vyvoji celkem 36 ekologickych, ekonomickych a socialnich indikatoru, jakysi barometr kvality zivota, predkladat jednou rocne. Hnuti DUHA prosazuje, aby vysledky nezapadly v supliku, ale promitly se do konkretni legislativy, danovych reforem, investic z evropskych fondu a dalsich opatreni. Vice o ubyvani ptaku v krajine, jednom z negativnich trendu, v clanku deniku Aktualne.cz:
http://aktualne.centrum.cz/domaci/zdravi-skola-spolecnost/clanek.phtml?id=303319&tro869_0_4

Organizace Greenpeace se zaměřila na obchody Apple v Amsterdamu a v sobotu uspořádala protestní akci. Greenpeace kritizuje Apple za používání nebezpečných chemických látek ve svých výrobcích. Apple se stále více propadá v žebříčku firem, jehož pořadí určuje obsah nebezpečných chemických látek ve výrobcích dané firmy.

Ve Versailles zlikvidují ryby vodní řasy
Více než tunu ryb vypustili rybáři do několika vodních ploch na zámku ve Versailles u Paříže. Ryby - amuři bílí - tu mají zlikvidovat vodní řasy, které ohrožují fontány na zámku Ludvíka XIV. Ryby byly vypuštěny především do Velkého kanálu i do stovek dalších, které umožňují správnou funkčnost fontán parku. "Mohli jsme si vybrat mezi vypuštěním pesticidů nebo ryb. Dali jsme přednost druhému řešení. Je to ekologičtější a přispěje to k zachování takového kulturního dědictví, jakým jsou Versailles," řekl správce Christophe Tardieu. Amuři bílí pocházejí z Číny a je to velmi žravý druh. Živí se makrovegetací, a proto se využívají k melioraci zarostlých rybníků.

 

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů