Pátek, 29. března 2024

Vodárna v Ludkovicích obnovila provoz

Vodárna v Ludkovicích obnovila provoz

LUDKOVICE - Po šestileté odstávce obnovila svůj provoz úpravna vody pod přehradou v Ludkovicích. Společnost Vodovody a kanalizace Zlín instalovala do úpravny z konce šedesátých let moderní technologii a obnovila pravidelné dodávky přibližně deseti vteřinových litrů vody do vodovodní sítě v Ludkovicích, Luhačovicích, Hřivínově Újezdě, Velkém Ořechově, Doubravách, Kaňovicích, Biskupicích a Polichně. Maximální výkon této úpravny může dosáhnout až 25 vteřinových litrů.

V letech, kdy byla ludkovická úpravna vody odstavena, dostávaly obce v jejím obvodu pitnou vodu z přehrady Stanovnice a úpravny v Karolince na Vsetínsku. "V roce 2005 se však ukázalo, že rekonstrukce ludkovické úpravny bude nutná,” konstatoval provozně technický ředitel společnosti Zlínská vodárenská, která vodárnu provozuje, Miroslav Marčík. Důvodem jsou nepředvídané havarijní situace a potřeba mít k dispozici více nezávislých zdrojů.

Náklady na rekonstrukci úpravny vody přesáhly 36 milionů korun. Rekonstrukce trvala od března 2005 do dubna 2006, kolaudační rozhodnutí bylo vydáno letos v srpnu. Zkušební provoz bude trvat do poloviny roku 2007.

Rekonstruovaná úpravna vody Ludkovice využívá nejmodernějších metod při čištění vody. Byla zde zavedena ozonizace, což umožňuje snížit na minimum dávkováni chlóru. Samozřejmostí je také vysoká míra automatizace provozu s možností přenosu informací do řídicího centra Zlínské vodárenské ve Zlíně.

http://zlin.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů