Pátek, 19. dubna 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Rakouští odpůrci jaderné energie hrozí, že o tomto víkendu opět zablokují rakousko-české hranice. Protestovat chtějí v případě, že rakouský parlament dnes neschválí usnesení vyzývající vládu k podání mezinárodní žaloby proti České republice kvůli nedávné kolaudaci temelínské elektrárny. Blokádu chystají organizace odpůrců elektrárny z Horních a Dolních Rakous a ze spolkové země Salcbursko.

Evropský chemický průmysl čeká revoluce. Způsobí ji nová unijní legislativa o registraci chemických látek zvaná REACH. Včera ji schválil Evropský parlament. Jejím hlavním cílem je lépe chránit zdraví spotřebitelů. Chce proto postupně zkontrolovat desítky tisíc běžně používaných chemických látek. Ty, jež jsou pro zdraví nejnebezpečnější, budou muset výrobci nahradit bezpečnější alternativou. I když bude dražší.
Není divu, že chemické firmy proti návrhu zákona tři roky úporně bojovaly. Argumentovaly, že ztratí svůj zhruba třetinový podíl na globálním trhu, protože jim stoupnou náklady. Jen povinný test jedné jediné látky totiž může přijít až na 12 miliónů korun. "Bude to značná rána, hlavně pro menší firmy," míní výkonný ředitel Evropské rady pro chemický průmysl Thomas Jostmann. Na evropském trhu s chemií se přitom ročně protočí asi 17 biliónů korun. České chemičky počítají kvůli REACH s výdaji nejméně 10 miliard korun.
Nová směrnice se nedotkne jen chemického průmyslu, ale i automobilové výroby, elektroniky a počítačů, oděvního průmyslu nebo potravinářství.
Zatímco firmy si stěžují, ekologické organizace naopak REACH považují za příliš měkký.

SAN FRANCISCO - Narastajúca ľudská produkcia emisií oxidu uhličitého stenčuje vonkajšiu atmosféru Zeme, vďaka čomu sa Medzinárodná vesmírna stanica (ISS) ľahšie drží na orbite.
Súčasne však má tento trend aj nepriaznivý dopad - globálne otepľovanie predlžuje životnosť nebezpečného vesmírneho odpadu. "Je to trochu dvojsečný meč," hovorí Stanley Solomon, vedecký pracovník amerického Národného centra pre atmosférický výskum (NCAR) v meste Boulder, štát Colorado.
"V budúcnosti bude o niečo ľahšie udržať vesmírnu stanicu napríklad na orbite, pretože jej bude stačiť o niečo menej paliva," hovorí Solomon. Zároveň ju však bude dlhšie ohrozovať nebezpečný vesmírny odpad, pretože jeho životnosť sa v dôsledku prehrievania vonkajších vrstiev atmosféry predĺži.

Příbram - Členové jednotky sboru dobrovolných hasičů Příbram 1 čistili retenční nádrž v areálu Nového rybníka v Příbrami. Ta slouží k odkalení vody na přítoku do Nového rybníka. "Díky tomu, že se nám podaří tuto nádrž vyčistit, mohou se návštěvníci tohoto areálu těšit v příštím roce na čistší vodu v rybníku. "Byli jsme osloveni správcem areálu Nového rybníka o pomoc při čistění, které jsme provedli v rámci výcviku nových strojníků u naší jednotky a pomohli tak sportovnímu zařízení města," uvedl velitel jednotky Miroslav Veverka.

na webových stránkách Nadace Veronica
http://www.nadace.veronica.cz/index.php?stranka=_galerie/index
probíhá internetová benefiční aukce uměleckých děl, do které věnovalo svá díla přes 150 výtvarníků a fotografů na podporu školních přírodních zahrad. Zakoupením díla můžete nejenom pořídit pěkný vánoční dárek, ale zároveň podpořit obnovu školních přírodních zahrad. Do 19. prosince je možné díla dražit, po tomto termínu je díla možné dokoupit za vyvolávací cenu. Za Váš zájem děkujeme.

Česká republika bude potřebovat do roku 2015 na odstranění ekologických škod vzniklých před privatizací 125,7 až 162,8 miliardy korun. Vyplývá to z aktualizované zprávy o stavu čerpání privatizačních příjmů k řešení ekologických závazků. Materiál předkládá na úterní jednání vlády ministerstvo financí.
Vypořádání ekologických závazků vzniklých před privatizací zajišťuje ministerstvo financí z privatizačních příjmů. Nahradilo tak Fond národního majetku, který ukončil činnost v závěru minulého roku.
V současnosti MF uzavírá smlouvy, ve kterých se zavazuje odstranit za dohodnutých podmínek z peněz státu staré ekologické zátěže způsobené činností státních podniků před privatizací. "Takto je postupováno v případech, kdy v rámci privatizace nebyly staré ekologické zátěže zohledněny formou slevy z kupních cen privatizovaného majetku, ani nebyly uplatněny jiné formy zvýhodnění," uvádí MF.

Plnou pohotovost mají lesníci, kteří musí hlídat revíry kvůli zlodějům stromků. Zatím ale nikde v Olomouckém kraji nepřistoupili k vyhlášení zákazu vstupu do lesa. Lesníci ale musí o to bedlivěji hlídat, a to dokonce i během nocí. Uklidňují se přitom nadějí, že letošní zlevnění stromků na předvánočním trhu odradí případné zloděje od riskantní výpravy do lesa.

Státní podnik Lesy České republiky zveřejnil téměř tři čtvrtiny výsledků výběrových řízení pro příští rok. Na webových stránkách uvádí jména nejúspěšnějších uchazečů tendrů na lesnické práce na 208 územních jednotek, o kterých již bylo rozhodnuto.

Čína v roce 2008 provede první celostátní průzkum znečištění životního prostředí a během 3 let bude přesně informovat o celostátní situaci s vypuštěním znečišťujícího odpadu.
Ředilel Čínského státního úřadu pro životní prostředí Zhou Shengxian dnes v Pekingu řekl, že Čína v budoucích letech vypracuje seznam výrobků, s vysokou mírou zněčišťování životního prostředí a výrobků vysoce rizikových pro životní protředí, zabrání výrobě a distribuci vysoce zněčišťujících produktů.
Ekologická situace v Číně je v současnosti velice vážna. Celkový objem vypuštěných latek je vysoký a je nutné účinně zabránit zhoršování ekologické situace v zemi.

MELBOURNE - Ohromné lesní požáry zničily v Austrálii během jediného týdne plochu přesahující 4000 kilometrů čtverečních, což v českých podmínkách zhruba odpovídá území Zlínského kraje.
Podle úředních zdrojů, citovaných agenturou AFP, dnes plameny začaly ohrožovat několik vesnic v okolí města Melbourne a v Tasmánii na jihovýchodě kontinentu.
Přes 2500 hasičů se pokouší zlikvidovat ohniska požárů, které patří k nejhorším, jaké kdy Austrálie zažila. Velkou vinu na situaci nesou největší sucha za posledních sto let, v jejichž důsledku jsou lesy velmi vyprahlé a snadno náchylné k vzplanutí, upozornil Kevin Monk z odboru pro životní prostředí.
Nynější mohutné požáry jsou o to více zneklidňující, že se objevily na začátku sezony lesních požárů. "Sezona začala letos velmi brzy. Bude dlouhá a těžká," varoval Monk. Na jižní polokouli začíná v prosinci léto.
Na ostrově Tasmánie plameny v noci na dnešek zničily 18 obydlí. Dým z požárů zakrývá 11.000 hektarů půdy.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů