Pátek, 29. března 2024

Máme REACH, máme však i problém

Máme REACH, máme však i problém
Evropský parlament schválil závazná pravidla pro nakládání s chemickými látkami, takzvaný program REACH. Evropský průmysl tak čekají obrovské změny: nová norma už příští rok nahradí 45 současných předpisů.

Bez vítězů a poražených
Několikaletý boj mezi členskými státy, evropskými institucemi, ekologickými organizacemi a evropským průmyslem vyústil v nařízení, kterému jedni vyčítají přílišné náklady, zatímco druzí jej považují ještě za příliš mírné. Obě strany mají pravdu, ale dojednaný kompromis není ani katastrofou pro evropský průmysl, ani promarněnou příležitostí pro zlepšení ochrany zdraví půl miliardy Evropanů.
I když je schválená verze administrativně méně náročná, přinese novou byrokracii, za níž EU nepochybně sklidí kritiku. Je to daň za to, že Evropané dostanou podrobnější informace o chemických látkách ve výrobcích. Věřím ale, že tyto draze zaplacené informace budou novým impulsem pro evropský výzkum a vývoj, který zajistí kýžené vyloučení škodlivých látek.
Sluchu je však třeba dopřát i průmyslníkům, kteří se brání vyšším nákladům a oprávněně upozorňují na to, že by měly vliv na konkurenceschopnost evropských podniků a tím pádem i na nezaměstnanost v zemích EU.
Vážnou slabinou celého programu je skutečnost, že nový systém není provázen jednáním o podobných opatřeních i za hranicemi Evropy. REACH tak i přes svůj nesporný přínos bude zvyšovat komparativní nevýhodu pro evropské silně regulované hospodářství v rámci liberálního světového obchodu, kterou pocítí zejména menší podniky. Ty větší možná přesunou některé provozy za hranice EU, kam regulace výroby podle standardů REACH nedosáhne.
Zřejmě tak novým nařízením ani nedokážeme ochránit evropské spotřebitele před skrytými riziky ve výrobcích ze třetích zemí. Možná je Evropané dokonce budou kvůli nízké ceně kupovat více než dosud.

Bojujme, dokud máme čím
To však není argument proti zavedení REACH, ale další výzva komisi i celé unii konfrontovat evropskou regulaci s našimi ambicemi na globálním hřišti.
Naší povinností je usilovat o zvyšování ekologických, bezpečnostních a také sociálních standardů při výrobě ve třetích zemích, a to jak politickými, tak ekonomickými nástroji, dokud je Evropa ještě má.
AUTOR: Zuzana Roithová
Autorka je poslankyní Evropského parlamentu za KDU-ČSL
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů